Breaking News
Home / Srbija / Punoletstvo „Pršutijade” uz drvenu sušaru za meso

Punoletstvo „Pršutijade” uz drvenu sušaru za meso

Prsutijada-2018.-u-Mackatu,-snimio-Slobodan-Jovicic

Mačkat – Ako treba izdvojiti narodnu proizvodnju koja je uspela da izdrži sve provere vremena i lomove tržišta pa da zadrži tražnju i dobru cenu, to je svakako proizvodnja zlatiborskih suvomesnatih proizvoda: pršute, slanine, domaće kobasice. Tim tradicionalnim delikatesima  u čast održava se trodnevna „Pršutijada” u Mačkatu, čije je 18. izdanje svečano otvoreno u ovom podzlatiborskom selu najboljih pršutara.

Okupili su se u prostranoj sajamskoj sali vredni majstori rumenog dimljenog mesa, na drvene štandove izneli svoje mirisne rukotvorine kakve su i njihovi dedovi pravili. Došlo je na otvaranje mnoštvo posetilaca, da vide, probaju i kupe izloženo. Zasvirala je truba da punoletstvo „Pršutijade” proslavi , zaigralo kolo folkloraca veterana… Krenulo je ovo zimsko praznovanje domaćinskog Mačkata, koje će trajati celog vikenda.

 

Na ovoj „Pršutijadi” svoje proizvode izlaže 20 proizvođača iz ovih sela. Tu su i inostrani gosti: svoje pršute predstavljaju Italijani iz okoline Parme i Istrani iz hrvatskog Tinjana, a makedonska vina proizvođači iz Ohrida. Čast da otvori manifestaciju imao je zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić, lokalne samouprave koja zajedno sa Udruženjem proizvođača suvomesnatih proizvoda organizuje „Pršutijadu”. Rekavši da opština Čajetina najveća sredstva u ovom delu Srbije ulaže u kvalitet života na selu, daje subvencije stočarima i drugim proizvođačima, otvara seoske vrtiće, ulaže u puteve i infrastrukturu, Đurić je dodao da se radi i na zaštiti geografskog porekla ne samo ovih suvomesnatih, već i ostalih tradicionalnih proizvoda. – Ponosimo se našim Mačkatom, Zlatiborom, vrednim domaćinima ovog kraja, tradicijom koju čuvamo – rekao je on i otvorio 18. Sajam suvomesnatih proizvoda.

Sušara za meso na „Pršutijadi” u Mačkatu

Kontrolu kvaliteta izloženog ocenjivao je „Jugoinspekt”. Najbolje proizvode biralo je 10 ocenjivača i izabralo pobednike: šampionsku goveđu pršutu proizveo je Aleksandar Radojičić iz Mačkata, najbolja svinjska i ovčija pršuta je Radomira Šopalovića takođe iz Mačkata, Aleksandar Čeliković iz Kačera napravio je pobedničku domaću kobasicu, najbolja je slanina Marka Stojanovića iz Mačkata, a ovčija stelja Nikole Brkovića iz Kačera.

– Meso od dobre i zdrave stoke, uporan i pošten rad, posvećenost cele porodice čine posao uspešnim. Ovim se bavio i moj pradeda, deda, stričevi, otac, sada ja i moj sin, a ko uporno radi može lepo da živi od ove proizvodnje – rekao nam je najuspešniji na 18. sajmu Radomir Šopalović zvani Širet, čiji su proizvodi osvojili dva pobednička zvanja i jedno drugo mesto.

 

Posebnost ove „Pršutijade” bila je prava drvena sušara u sajamskoj sali, gde se na dimu od bukovog drveta sušilo meso. Posetioci su mogli da vide kako se to ovde odvajkada radi na tradicionalan način, što je prikazala ovdašnja kompanija „Zlatiborac”, koja, iako svoje proizvode izvozi u 11 država i ima proizvodnju po svetskim standardima kvaliteta, ne odustaje od tradicije. – Kvalitetna sirovina, vešte ruke mesara, dim suve bukovine i bogomdana klima ovog kraja i danas su preduslovi za dobijanje prepoznatljivog ukusa pršute, slanine i drugih delikatesa – izjavila je Zorica Gavrilović, tehnolog kompanije „Zlatiborac”.

A ova „Pršutijada” počela je i dobrim pazarom. Došli su kupci i hotelijeri s raznih strana da kupe najbolju izloženu robu, dugačke pršute, mesom prošarane slanine. Izlagači ih ovde prodaju po sajamskoj ceni: goveđa pršuta je od 1.200 do 1.800 dinara za kilogram, svinjska pršuta od 1.000 do 1.500, slanina i čvarci od 800 do 1.000, kobasica 900 i 1.000, stelja 1.500 dinara…

politika.rs

About admin

Check Also

X3ZktkqTURBXy82NjM1NmIyNWFiZGMzMmNjZGVjM2U4NjZjYjAyZDVjYS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

USPEŠNA PRIČA Srpsko voće iz Arilja stiže do Amerike

“Drenovac”, porodična firma iz okoline Arilja osnovana pre 26 godina, danas je lider u primeni …

Powered by Master Media (TM)