Mokra GoraTaraTurizam

Prvo proja i pita, pa onda sve ostalo – vodič kroz najbolje selo na svetu

157865139761b4ee00a807b045096173_690x460

 

Mokra Gora je nedavno proglašena za najbolje selo na svetu i time još jednom potvrdila mesto Srbije na svetskoj turističkoj mapi. Šta obavezno treba da posetite na Mokroj Gori i koje kuliranske specijalitete da probate?

Inicijativa Svetske turističke organizacije (UNWTO) “Najbolja turistička sela od strane UNWTO-a” nastoji da unapredi ulogu turizma u vrednovanju i očuvanju ruralnih područja zajedno sa njihovim povezanim pejzažima, biološkom i kulturnom raznovrsnošću, lokalnim tradicionalnim vrednostima i aktivnostima na selu (poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo), uključujući njihovu gastronomiju.

Svaka zemlja je mogla da kandiduje najviše tri sela, a nakon zasedanja nacionalne komisije Ministarstva trgovine i turizma odlučeno je da Srbiju predstavljaju Mokra Gora, Gostilje i Tršić. Međutim, među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja Mokra Gora je odabrana za najbolje selo na svetu.

Verovali u pobedu

Kako kažu iz TO Užice, Mokrogorci su izgleda od samog početka verovali da će njihovo selo dobiti ovo vredno priznanje.

“Naravno da su svi srećni zbog činjenice da je njihovo mesto jedno od najboljih u svetu, ali sa ovim priznanjem dolazi i velika odgovornost, jer sad moraju, kao I do sada, svojim radom da opravdaju ovu prestižnu titulu. Nadamo se da će ovo biti pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti”, kaže za B92.net direktorka Turističke organizacije Užica Danijela Đorđević Arsić.

 

[ads1]

 

 

Šta Mokru Goru izdvaja od drugih srpskih sela?

Na pitanje šta je to što Mokru Goru izdvaja od ostalih srpskih sela, Danijela Đorđević Arsić kaže da ključ leži u njenoj autentičnosti koju su zadržali uprkos modernim vremenima i trendovima.

“Ono što sigurno ovu lepoticu izdvaja od drugih popularnih turističkih destinacija je to što, bez obzira na sve veći broj turista, nije promenila ništa od svoje autentičnosti. Ovde ne postoje savremene višespratnice kao ni velike vikendice. Kuće su od drveta, pokrivene ćeramidom, restorani su zadržali toplinu pravog seoskog doma. Tome je svakako doprinelo proglašenje ove teritorije Predelom izuzetnih odlika prve kategorije Šargan – Mokra Gora tj. Parkom prirode “Mokra Gora”, kaže ona.

Šta treba obići na Mokroj Gori?

Pored netaknute prirode koju poseduje, ono po čemu je Mokra Gora prepoznatljiva i što privlači domaće i strane turiste jesu Šarganska osmica i turističko naselje Drvengrad-Mećavnik.

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka i predstavlja jednu od najlepših železničkih trasa na svetu. Ova pruga je pedeset godina otvarala vrata u svet Mokroj Gori sve do 1974. godine kada je procenjeno da je neisplativa. ŽTP Beograd je 1999. godine počeo obnovu Šarganske osmice u turističke svrhe, što je završeno 2003. godine.

Danas je ona jedna od najznačajnijih turističkih znamenitosti Srbije.

Mećavnik – Drvengrad

“Oživljavanjem starih kuća, prenetih iz okolnih mesta, arhitekta i tvorac ideje o savršenom životu van svakodnevnice, Emir Kusturica je na osunčanom brdu Mećavnik napravio grad. To je celina raskošno i maštovito bogata kulturnim obeležjima i turističkim sadržajima zapadne Srbije, potpuno jedinstvena u autentičnim detaljima. Tradicionalno opremljene drvene kolibe planinskog stila, uz ljupku crkvu građenu u ruskom stilu, posvećenu Svetom Savi, bioskop, restorani, poslastičarnica, biblioteka, bazen, sportska hala, sportski tereni i ski staza, kao i drugi prigodni sadržaji, formirali su naselje “Drvengrad” koje je dobilo status turističkog naselja sa četiri zvezdice. Mećavnik je prostor za koga se na prvi pogled pomisli da je ušuškan po terenu stotinama godina i da je svaka kuća čvrstom rukom starih neimara, godinama birala svoju idealnu poziciju. Ulicama Mećavnika je uzbudljivo šetati u bilo koje doba godine. Ulice nose imena velikih umetnika, sportista i svih onih koji su svojom idejom ostavili ili ostavljaju trag u istoriji čovečanstva”, kaže direktorka TO Užice dodajući da je Emir Kusturica ovo mesto odredio kao svoj dom, utočište i oazu svih ljubitelja prirode snimajući film “Život je čudo”.

Ljubitelji skijanja mogu da uživaju na Mečavniku i skijalištu Iver, zahvaljujući kojem je Mokra Gora postala i zimski turistički centar.

Na Iveru postoje četiri staze (crvene i crne), koje se pružaju na 4,4 km.

Bele vode

“Posebnu retkost i obeležje ovog kraja čine mnogobrojni izvori bistre planinske vode, koja je stekla priznanja i zbog svojih lekovitih svojstava. Najpoznatiji od njih nosi ime Bele vode. Izvor Bela voda spada u veoma retke, ne samo u Srbiji , već i u svetu, zbog svoje alkalnosti. Ove vode se mogu koristiti kod: zapaljenja želudačne sluznice, gastritisa, povećane želudačne kiseline, kod čira na želudcu, na dvanaestopalačnom crevu, dobre su za ispiranje sluznice nosa, kod zapaljena očnih kapaka – zato je narod i proglasio za očnu vodu”, kaže Danijela.

 

[ads2]

 

Crkve Svetog Jovana Krstitelja i Svetog Vaznesenja

Crkva Svetog Jovana Krstitelja, koji se smatra i zaštitnikom voda se nalazi na Belom izvoru.

Crkvu Svetog Vaznesenja s kraja 17. veka su Turci tri puta spaljivali, a Mokrogorci su je na kraju napravili od kamena 1892. godine.

Dosta Mokrogoraca se bavi seoskim turizmom,pa svako ko ne želi da boravi u hotelu, već je za idilu seoskog odmora, može da se opusti u apartmanima i posebnim brvnarama.

Kada posetite Mokru Goru, možete da iskoristite priliku da obiđete i Taru (koja se nalazi na 15 kilometara od Mokre Gore), selo Kremna (poznato po Tarabićima) i Višegrad (koji se nalazi na 25 kilometara od Mokre Gore) poznat po čuvenom mostu preko Drine, koji je Ivo Andrić opisao u delu Na Drini ćuprija.

Koje kulinarske specijalitete treba da probate?

Kako kažu iz TO Užice, zaštitni znak celog užičkog kraja je tradicionalna i prirodna, zdrava hrana.

Ovaj kraj je prepoznatljiv po suhomesnatim i mlečnim proizvodima koji su pravljeni na tradicionalan način od najkvalitetnijeg mesa i punomasnog mleka,

“Turisti obavezno moraju da probaju u nekom od restorana domaću proju i pitu ispečene u šporetu na drva koje predstavljaju uobičajeno predjelo ovog kraja, ali i najpoznatiji specijalitet – užičku komplet lepinju”, kaže Danijela.

Budući da je ovaj kraj poznat i po voću, tačnije šljivama, uz predjelo možete da uživate i u čašici dobre rakije.

 

b92.net