Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Politika RS / Izbori / Izbori 2018 / Prvi “lete” Mektić, Šarović i Crnadak!

Prvi “lete” Mektić, Šarović i Crnadak!

rs-prvi5-savjet-bih_620x0

 

MINISTARSKE, direktorske kao i fotelje zamenika i pomoćnika u zajedničkim institucijma BiH i agencijama, a u kojima sada sede srpski predstavnici – biće predmet velike revizije. Smene srpskih kadrova u zajedničkim institucijama je najavio srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i poručio da očekuje da svi srpski prestavnici podnesu ostavke na svoje fukcije u zajedničkim institucijama.

Inače, u praksi će se “najlakše” menjati srpski kadrovi i Savetu ministara BiH, gde su sada u tehničkom mandatu ministri Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak. Oni odlaze sa ovih mesta čim se formira novi saziv parlamenta BiH i nova većina, a koja će imenovati i novi saziv Saveta ministara i nove funkcionere iz reda srpskog naroda!

 


 

Kada se govori o smeni srpskih kadrova u agencijama na nivou BiH, tu je praksa drugačija jer smene diktira i zakonska regulativa koja se mora ispoštovati prilikom smena i direktora i zamenika u agencijama BiH!

Milorad Dodik je pozvao funkcionere RS u zajedničkim institucijama BiH da podnesu ostavke i naveo da oni nemaju njegovo poverenje jer su vodili politiku suprotnu politici Srpske.

– Neki od njih možda mogu da ostanu, to ćemo tek da vidimo. Oni koji to ne urade, naći ćemo način da ih sklonimo sa dužnosti – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On kaže da ne želi da sprovodi nikakvu silu, ali smatra da bi podnošenje ostavki bilo pristojno, s obzirom na to da je narod glasao za politiku koja je suprotna njihovoj.

Milorad Dodik Foto D. Vojinović

– Ponosan sam na činjenicu da sam na svim izborima do sada dobio najveći broj srpskih glasova od svih dosadašnjih članova Predsedništva. To je potvrda politike koju vodim. U toj politici nema mesta ljudima koji su protekle četiri godine skrnavili Srpsku – rekao je Dodik i ponovio da oni nisu njegovi saradnici, ali ako žele to da budu moraće da se dokažu.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže da je poznato već odranije da mnogi kadrovi Saveza za promene koji su izabrani na funkcije i u Savetu ministara BiH, ali i na direktorske i druge funkcije u zajedničkim agencijama i institucijama nisu radili u korist RS, tako da ne mogu očekivati da na njima i ostanu.

 

 

– Sve što se bude moglo odraditi kroz Parlament BiH oko smene kadrova, to će biti i urađeno – kaže Košarac.

Izvor blizak Savezu za promene, čiji kadrovi se nalaze na desetak funkcija u agencijama na nivou BiH, kaže za “Novosti” da inicijativa Dodika oko smena srpskih kadrova neće ići tako brzo kako Dodik planira.

– Da bi se neko smenio na nivou BiH, to mora biti urađeno prema zakonima, koji su veoma jasni kod razrešavanja pojedinaca sa funkcija. Ove procedure su komplikovane i u praksi se ne završavaju brzo – poručili su iz Saveza za promene.


SASTANAK

U BANjALUCI je juče održan prvi radni sastanak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednika RS Željke Cvijanović i mandatara za sastav Vlade RS Radovana Viškovića. Nakon sastanka je poručeno da će to ubuduće postati praksa!

novosti.rs

Check Also

3E1C1743-D0B3-43E4-8D70-6EC69A375DC8

Nenad Nešić v.d. predsjednika DNS-a, Banjac generalni sekretar

  U Banjaluci je kasno večeras završena vanredna sjednica Predsjedništva DNS-a na kojoj je za …

Powered by Master Media (TM)