Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / PRVI DAN PROLJEĆA Zašto je najljepše godišnje doba “požurilo” i šta danas treba URADITI ZA SREĆU

PRVI DAN PROLJEĆA Zašto je najljepše godišnje doba “požurilo” i šta danas treba URADITI ZA SREĆU

prol

 

Danas je, vjerovali ili ne, prvi dan proljeća, mada je teško povjerovati u to: što zbog zimske temperature, što zbog zbrke sa datumima, odavno naučenim na časovima poznavanja prirode.

Ali, sve se to da objasniti.

Dakle, na sjevernoj Zemljinoj polulopti proljeće počinje danas, 20. marta, a ako ćemo baš precizno, u naše krajeve stiže večeras u 22.58, ili narodski rečeno – dva minuta do 11 uveče. Trajaće do 21. juna, kada počinje ljeto.

 

 

Istina, u školi smo učili da najljepše godišnje doba počinje 21. marta, ali to je zastarjelo gradivo, objašnjavaju astronomi. Proljeće je na sjevernoj polulopti posljednji put počelo na taj datum još daleke 2007. godine i nastupilo je 21. marta u jedan čas poslije ponoći. To je bio posljednji put u ovom vijeku da proljeće u Evropi počinje na dan koji đaci još u osnovnoj školi uče kao prvi dan proljeća.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Od 2008. godine, dakle, to je već drugi dan proljeća, a u Americi od 2016. godine čak i treći dan, s obzirom na to da ono na tom kontinentu počinje 19. marta.

Datumi početka godišnjih doba variraju iz godine u godinu zbog nesavršenosti kalendara i eliptičnosti Zemljine orbite oko Sunca, objašnjavaju naučnici.

 

 

U svakom  slučaju, proljeće počinje s ravnodnevicom, ili ekvinocijem, danom kada obdanica i noć traju otprilike jednako, a to je posaban dan, koji simbolizuje buđenje prirode i života.

S tim su vezana i brojna vjerovanja i legende, pa se tako vjeruje da će godina biti srećna onom ko danas ustane rano i izađe da “pozdravi Sunce”.

Takođe, u mnogim kulturama se vjeruje da je danas, na prvi dan proljeća, pravo vrijeme da zasadite neku biljku: cvijeće, sadnicu drveta, povrće u vrtu…20

 

srpskainfo.com

Check Also

Milorad-Dodik-FK-Borac2-Foto-Sinisa-Pasalic

„SRBI OD BiH NIKAD NIŠTA NISU IMALI“ Dodik ističe da država počiva na dogovoru naroda, a njega nema

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocjenio je za današnju Politiku da je BiH trebalo …

Powered by Master Media (TM)