Breaking News
Home / Region / PROSTO NEVEROVATNO, ALI MOGUĆE: Crnogorci izbrisali Nemanjiće!

PROSTO NEVEROVATNO, ALI MOGUĆE: Crnogorci izbrisali Nemanjiće!

08nemanjicimuzej-crne-gore_620x0

IZ Statuta Narodnog muzeja Crne Gore, iz dela koji obuhvata istraživanje, prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta koji se odnose na dinastije koje su vladale Crnom Gorom, izbrisani su Nemanjići, koji su vladali Zetom skoro dva veka, a čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja rođen u današnjoj Podgorici! “Novosti” su bezuspešno pokušavale da od nadležnih u Muzeju dođu do odgovora zašto je to učinjeno.

Akademik CANU dr Zoran Lakić je zapanjen ovom vešću.

– Prosto neverovatno! Ali moguće! Legenda kaže da je svoju istoriju Crna Gora počela kao zemlja bogova. Odista Crna Gora ima “beskrajno mnogo prošlosti”. Na brojnim istorijskim raskršćima “alternativna istorija” nudila je svoja tumačenja. Bojim se da i u ovom slučaju “alternativni istoričari” imaju zadnju reč. Iza njih stoji aktuelna politika, zato Podgorica više nije Nemanjin grad – kaže za “Novosti” profesor Lakić. – Odista bi trebalo proveriti šta piše u novom statutu Muzeja Cetinje i šta je pisalo u ranijem statutu. Kako je i zašto došlo do ovih izmena? U protivnom, Crna Gora je na putu da postane zemlja čuda, iako je počinjala svoju istoriju kao zemlja bogova! Nemanjićki period je moguće izbrisati iz statuta Narodnog muzeja, ali ne i iz istorije Crne Gore.

Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida koji se sprovodi nad srpskim narodom u Crnoj Gori.

Akademik CANU dr Zoran Lakić

– Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve. To znači da nema ni srpskog naroda, a neki bi očigledno voleli da ga nikad nije ni bilo – kaže za naš list Matović. – Izbačene su čak i epske narodne pesme “Ženidba kralja Vukašina”, “Kosovka Devojka”, “Marko Kraljević ukida svadbarinu”, “Deoba Jakšića”, “Ropstvo Janković Stojana”, “Hasanaginica”…

novosti.rs

Check Also

20181230095633-276167

Oni su nas napustili 2018. godine

    Godinu na izmaku, u pozorišnom i filmskom životu Srbije, obilježo je odlazak tri …

Powered by Master Media (TM)