Breaking News
Home / Zanimljivosti / Zdravlje / PRODUŽITE ŽIVOTNI VIJEK Evo koliko treba da šetate svaki dan

PRODUŽITE ŽIVOTNI VIJEK Evo koliko treba da šetate svaki dan

banjalucanke-moda-foto-S-PASALIC

 

Prema istraživanju UMass Amherst objavljenom ovog mjeseca, popularni cilj od 10.000 koraka možda nije savršen broj za svakoga za postizanje dugovječnijeg života.

Uanalizi 15 različitih studija na četiri kontinenta objavljenoj u The Lancetu ovog mjeseca, istraživači su otkrili da odrasli mlađi od 60 godina mogu imaju koristi od bilo kojeg broja između 8.000 i 10.000 koraka dnevno za poboljšanu dugovječnost.

 

 

 

Kod odraslih ljudi starijih od 60 godina dugovječnost se stabilizuje na oko 6.000 do 8.000 koraka dnevno, piše Hayat.ba.

Istraživači su otkrili 40-53 posto manji rizik od rane smrti kod učesnika studije koji su hodali u prosjeku minimalno 5.800 koraka dnevno u odnosu na učesnike koji su u prosjeku napravili 3.500 koraka.

Još jedno zanimljivo otkriće: ni brzina hodanja nije napravila veliku razliku, kažu istraživači. Sve dok ste unutar raspona koraka, rizik od prerane smrti je smanjen.

Popularni cilj od 10.000 koraka dnevno iako može pružiti zdravstvene prednosti, istovremeno može biti nerealan za prosječnu osobu.

Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji sugerišu da je čak i malo više kretanja korisno, posebno za one koji rade vrlo malo aktivnosti”, kaže voditeljka istraživanja Amanda Paluch u saopštenju za javnost koje je izdao UMass Amherst.

Ukratko, 10.000 koraka nije dovoljno za produženi životni vijek. Svaki dodatni pokret pomaže.

 

srpskainfo.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

Check Also

20220620104439_417067

Kako jedno pivo dnevno utiče na zdravlje

  Opšte je poznato da je umjereno pijenje alkohola ključ svakog zdravog načina života. Istraživanja …

Powered by Master Media (TM)