Breaking News
Home / Srbija / Priznanje za film Dejana Zečevića: “Izgrednici” srpski kandidat za Oskara

Priznanje za film Dejana Zečevića: “Izgrednici” srpski kandidat za Oskara

Dejan-Zecevic-Foto-FCS-promo

Film “Izgrednici” u režiji Dejana Zečevića srpski je kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije, saopštio je Stručni odbor Akademije filmske umjetnosti i nauke Srbije (AFUN) u beogradskom bioskopu Roda.

Članovi odbora su odlučivali između četiri filma – dokumentarca “Druga strana svega” Mile Turajlić i igranih “Izgrednici” u režiji Dejana Zečevića, “Nigde” Predraga Velinovića i “O bubicama i herojima” Petra Pašića.

Stručni odbor sa jednogodišnjim mandatom činili su: filmolog Petar Volk (predsjednik), producent Aleksandar Avramović, glumac i reditelj Radoš Bajić, kompozitor Vojkan Borisavljević, montažerka Jelena Đokić, filmolog Tomislav Gavrić, glumac Milan Gutović, reditelj Milan Jelić, scenograf Milenko Jeremić, scenograf Miljen Kljaković, kompozitor Kornelije Kovač, reditelj Bratislav Petković, direktor fotografije Predrag Popović, rediteljka Vera Vlajić, filmolog Božidar Zečević, filmolog Radoslav Zelenović i glumica Radmila Živković.

 

Od ukupno 17 članova Stručnog odbora, 14 ih je bilo prisutno u bioskopu “Roda”, a njih 13 je glasalo pošto predsjednik Odbora, filmolog Petar Volk, zbog lošeg vida to nije mogao da učini.

“Izgrednici” su dobili devet glasova, dokumentarac Mile Turajlić tri, Velinovićev film “Nigdje” jedan glas, dok za ostvarenje “O bubicama i herojima” niko nije glasao.

Istoričar filma, dramaturg i reditelj Božidar Zečević, koji je glasao za film “Izgrednici”, rekao je da lično smatra da Srbija nema kandidata za Oskara.

Zečević je istakao da nijedan od četiri filma, prijavljena AFUN-u, kao ni ostali koje je pogledao iz ovogodišnje produkcije, ne zaslužuju da se kandiduju za nagradu Oskar, iako, dodaje, nema visoko mišljenje o tom priznanju.
Zečević je naveo da su ozbiljno razmišljali da ne izaberu kandidata za Oskara.

-Ako nemamo pravog predstavnika, razmišljali smo šta dobijamo time što ćemo poslati nekog ko to ne zaslužuje. Producent će imati koristi od javne promocije svog filma i od 50.000 evra koliko daje Ministarstvo kulture – rekao je Zečević, primjetivši i da je to ipak “izlaz u svijet na neki način, podržan od strane države”.

 

On je konstatovao da je srpski film na niskim granama a pošto su morali da izaberu jedan, odlučili su se za ostvarenje “Izgrednici” koje za nijansu odskače od ostalih.

– Niko od nas ne misli da je to veliko umjetničko dobro, ali to je jedino što smo mogli da uradimo u ovoj situaciji. To je djelo koje je malo odskočilo, o čemu svjedoči i nedavno završen festival u Nišu na kome su glumci iz tog filma dobili tri glavne nagrade, što se odavno nije desilo – objasnio je Zečević.

Petar Volk je rekao da je tokom proteklih godinu dana snimljeno 25 filmova, od kojih većina nije prikazana u bioskopima, a na pitanje novinara kako objašnjavaju činjenicu da su na konkurs AFUN-a prijavljena samo četiri ostvarenja, generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković nije imao odgovor.

 

srpskainfo.com

Check Also

Eko-pumpa-16d

Nafta sve jeftinija, a gorivo kod nas skuplje

Na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je poskupelo oko 50 para po litru, pa je …

Powered by Master Media (TM)