Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rudo / Prihvaćena inicijativa za raspuštanje Skupštine opštine Rudo

Prihvaćena inicijativa za raspuštanje Skupštine opštine Rudo

20190328162057_530339

 

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Rudo, budući da načelnik ove opštine nije opozvan nakon izjašnjavanja građana o tome.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je zaduženo da inicijativu dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na dalje postupanje.

“Članom 152. Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske propisano je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik opštine ne bude opozvan. Članom 153. Zakona propisano je da Narodna skupština odluku o raspuštanju skupštine dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Ovim zakonom propisano je i da Vlada imenuje privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji obavlja poslove skupštine do konstituisanja.

“Privremeni organ se imenuje u roku od osam dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine. Nakon izjašnjavanja građana o opozivu načelnika opštine Rudo 23. decembra 2018. godine, na osnovu utvrđenih i objavljenih rezultata, konstatovano je da načelnik nije opozvan”, navodi se u saopštenju.

 

 

U saopštenju se podsjeća da je prethodno Skupština opštine Rudo na sjednici 19. novembra, na inicijativu grupe odbornika, usvojila odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika opštine u kojoj je, između ostalog, taksativno navela više razloga za pokretanje tog postupka.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Savez opština i gradova Srpske je u dokumentu “Prijedlog mjera i sugestija Saveza na Nacrt budžeta Srpske za ovu godinu i Program ekonomskih reformi Republike za period 2019-2021. godine”, koji je baziran na prijedlozima jedinica lokalne samouprave i zaključcima Predsjedništva Saveza, predložio, između ostalog, da bude produžen rok za usklađivanje broja zaposlenih u jedinicima lokalne samouprave zbog nemogućnosti usklađivanja u zakonom propisanom roku.

“Ministarstvo je obavilo konsulatacije sa predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske. Savez je kao razlog za produženje roka naveo da jedinice lokalne samouprave koje imaju obavezu usklađivanja broja zaposlenih nisu u mogućnosti ovu obavezu da izvrše u zakonom propisanom roku, te da bi im za izvršenje obaveze optimalan rok bio dvije godine”, navodi se u saopštenju.

Nakon konsultacija rok za usklađivanje broja zaposlenih produžen je do 30. juna 2021. godine.

 

 

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o pečatima organa i institucija Srpske radi usklađivanja sa novim sistemskim propisima Srpske, budući da je važeći Zakon o pečatu donesen 1992. godine i od donošenja dva puta mijenjan i dopunjavan, 2001. i 2007. godine, zbog čega je bilo neophodno pristupiti donošenju novog zakona.

Nacrtom zakona uređuje se namjena, sadržaj, oblik, čuvanje, upotreba i izrada pečata koje u vršenju poslova iz svoje nadležnosti koriste organi i institucije Republike.

Vlada Srpske prihvatila je informaciju o sprovedenim aktivnostima i radu Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj za prošlu godinu i usvojila operativni plan za realizaciju Strategije nadzora nad drogama i suzbijanja zloupotrebe droga u Srpskoj za ovu godinu.

 

nezavisne.com

Check Also

164141

Višegrad : 6 novih slučajeva korona virusa, 9 iz Foče, 1 iz Rudog

  Od pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, izvršеnо …

Powered by Master Media (TM)