Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Pridružili se Višegrad i Užice Saboru sećanja, pijeteta i saradnje

Pridružili se Višegrad i Užice Saboru sećanja, pijeteta i saradnje

IMG_8104

 

Od 2014. godine, kad je otkriven spomenik, svake godine se održava Sabor i dolazi do čvršćeg povezivanja i saradnje opština Čajetina, Priboja, Rudog kao i Knića, odakle je poreklom poginuli major Luković. Od ove godine im se pridružuju Opština Višegrad i Grad Užice.

 

 

 

Povodom obeležavanja osme godišnjice podizanja Spomenika palim ratnicima u Velikom otadžbinskom ratu, održan je Sabor sećanja, pijeteta i saradnje 4. septembra na Cigli (Bijela Glava) u Jablanici.


Foto izvor TO Zlatibor

– Nakon polaganja venaca, pomen palim ratnicima odžali su protojerej Miloš Bosić, otac Radovan Ćosić i sveštenik crkve u Jablanici Jovan Stojković. U ime domaćina dobrodošlicu je poželeo predsednik Turističkog udruženja Jablanica Vukomir Božanić i pozdravio prisutne načelnike opština Rudo i Višegrad, predstavnike opština Knić i Priboj i grada Užica. U kulturno-umetničkom programu su učestvovali članovi KUD-a Gruža iz Knića, pevačke grupe iz Ruda i Čajetine, dok su se na fruli predstavili Marko Džambasović iz Čajetine i Draško Spasojević iz Ruda. Okupljeni su odali počast palim borcima i izrazili ponos što je junak major Luković na poseban način povezao sve pomenute opštine, izvestioi su iz Turističke organiazcije Zlatibor

Na mestu koje meštani zovu Bijela glava 2014. godine podignut je spomenik izginulim braniocima Limskog odreda, koji je u sastavu Užičke vojske učestvovao u Cerskoj bici avgusta 1914. godine.

  • Ono što karakteriše ovo mesto i što je uticalo da se spomenikom obeleži je kameni beleg koji su vojnici bajonetima isklesali svom poginulom komadantu trećeg bataljona Četvrtog kadrovskog puka, majoru Vasiliju Lukoviću, dan posle bitke. To je sigurno prvi spomenik poginulom srpskom vojniku-oficiru u toku Velikog rata, istakli su iz Turističke organizacije Zlatibor.

IMG_8063-2-1920x1080

 

 

Opština Čajetina, na čijoj teritoriji se spomenik nalazi, pored njegovog podizanja finansirala je i prilazni put, a s druge strane i Opština Rudo.

Prema navodima iz Turističke organizacije Zlatibor, u planu je povezivanje regionalnim putem Zlatibora i centralne Srbije sa Podrinjem i Polimljem preko Jablanice, koji bi prolazio pored spomenika.

  • To bi bila daleko najkraća saobraćajna veza od svih postojećih. Takođe planira se dodatno uređenje spomen-područja i izgradnja spomen kuće, napomenuli su iz TO Zlatibor.

 

radioluna.info

Check Also

289999099633157ab8167c084904661_695x460

Jedna od najbržih lepotica Balkana i dalje je inspiracija za umetnost i sportiste

  Rađa se na crnogorskom Šćepan Polju gde se spajaju reke Piva i Tara, te …

Powered by Master Media (TM)