Breaking News
Home / Zanimljivosti / Tehnologija / PREDVIDIO RAZVOJ MOBILNIH TELEFONA Poznati naučnik je prije svih znao kako ćemo u budućnosti funkcionisati

PREDVIDIO RAZVOJ MOBILNIH TELEFONA Poznati naučnik je prije svih znao kako ćemo u budućnosti funkcionisati

nikola-tesla-872x572

 

Juče se navršilo 77 godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača u oblasti elektrotehnike.

Tesla je rođen u selu Smiljanu kod Gospića 1856. godine a umro je 7. januara 1943. u Njujorku. Školovao se u Hrvtaskoj, ali i u Gracu i Pragu, da bi 1884. otišao u Ameriku.

U Americi je isprva radio sa Tomasom Edisonom, nakon čega je 1887. osnovao svoj istraživački centar.

Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je Džordž Vestinghaus, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

 

 

 

Predvidio i pametne telefone

Tesla je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici, kao što su rendgenski zraci, elektron, kosmčki zraci i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog vijeka poput televizora, radara i modernih turbina.

Manje je poznato da je predvidio i globalni sistem komunikacija, pa čak i današnje pametne telefone.

FOTO: VIVID LIGHT 888/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: VIVID LIGHT 888/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Kad uvedemo bežični sistem cijeli će se svijet pretvoriti u ogromnimozak. Bićemo u stanju komunicirati jedni s drugim nezavisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi biće nevjerovatno jednostavni u poređenju s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu – rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926. prenosi Blic.

Još 1900. godine shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvi rengentski snimak – tada poznat kao “x zračenje”.

 

 

 

Eksperimente izvodio na samom sebi

Tesla je, primjenjujući eksperimente na samom sebi, utvrdio i da visokofrekventna struja nije opasna za čovjeka, da je moguće zagrijavanje tkiva i primjena u elektroterapiji, što se i danas primjenjuje u medicini.

Osim visokofrekventne struje i elektromagnetne terapije, Teslin doprinos u razvoju medicine obuhvata i bežični prenos energije, tzv. zrake smrti odnosno čestični laser, solarne talase te bežičnu rasvjetu.

Vezano za njegovo rođenje postoji i legenda koja kaže da je rođen u noći s 9. na 10. mjesecu 1856., što je babica navodno protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti “dijete tame”. Teslina majka je na to odgovorila da će njeno dijete biti “dijete svetlosti”.

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata.

srpskainfo.com

Check Also

61a8b2e9-4f0c-46cc-bdf1-46070a0a0a78-facebook-preview

Ukoliko vam stižu lažna Faceboook upozorenja, ne nasijedajte na njih

  Istraživači sajber bezbjednosti iz firme Abnormal Security upozorili su na fišing napade na korisnike …

Powered by Master Media (TM)