Breaking News
Home / Srbija / Predstavnici opština Zvečan i Višegrad posetili Muzej Batinske bitke i pravoslavni hram u izgradnji u Bezdanu

Predstavnici opština Zvečan i Višegrad posetili Muzej Batinske bitke i pravoslavni hram u izgradnji u Bezdanu

87096065_648329739258955_2111004089868353536_n

 

Predstavnici opština Višegrad iz Republike Srpske i Zvečan sa Kosova bili su kao i prethodnih godina gosti Grada Sombora na Svečanoj akademiji koja je organizovana povodom obeležavanja 271. godišnjice dobijanja statusa slobodnog i kraljevskog grada.

Ove godine domaćini delegacijama iz prijateljskih opština bili su pomoćnici gradonačelnice Mirko Bezbradica i Ivan Šimunov. Goste sa Kosova su predstavljali Miodrag Acić i Branislav Milosavljavić, članovi privremenog organa Opštine Zvečani dok su predstavnici iz Višegrada bili Mladenko Tasić, zamenik načelnika Opštine i Ana Bogdanović i Jovana Savčić iz Odeljenja za privredu i lokalni razvoj.

 

 

Dan pre svečane Akademije gostujuće delegacije su sa svojim domaćinima bili gosti člana Gradskog veća Mirka Strigića u Bezdanu. Mirko, inače već nekoliko godina lični prijatelj gostiju iz Republike Srpske i Kosova, je odlučio da goste odvede da vide Pravoslavni Hram „Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika“ koji se gradi u Bezdanu. Upoznao ih je ovom prilikom o istorijskim činjenicama o doseljavanju pravoslavnih vernika u Bezdan, kao i samim motivom i idejom o izgradnji ovog Hrama, o temeljima i zidovima Hrama u koji su ugrađeno kamenje iz mnogih pravoslavnih manastira.

Ovom prilikom gosti su posetili i obnovljeni i renovirani Muzej Batinske bitke, jedne od najvećih i najslavnijih bitaka u Drugom Svetskom ratu, koja je uticala na konačno uništenje nemačkog fašizma. Upoznali su se sa detaljima borbe u kojoj je za pobedu život dalo preko 2000 boraca Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene Armije. Zajedno su se prošetali po februarskom suncu uz obalu Dunava i odali počast svim žrtvama ove bitke.

Članovi delegacije iz Višegrada, opštine koja je pre nekoliko godina postala pobratim našem Gradu, prvi put su bili u poseti Somboru i po njihovim rečima, vide velike sličnosti, puno zajedničkih interesa i razloga za saradnju na svim nivoima. Članovi delegacije iz Zvečana su već dugi niz godina gosti našeg Grada i iz godine u godinu, saradnja se proširuje na svim poljima. Svi su zadovoljni pruženim domaćinstvom i pozivi sa gostovanja u njihovim opštinama su već poslati.

 

„Opština Zvečan i Grad Sombor su se pobratimili 2013 godine. Od te godine, mi smo uvek dragi gosti u Gradu Somboru, a takođe i svake godine predstavnici opštine Sombor dolaze kod nas, gde se to prijateljstvo širi. Grad Sombor iz godine u godinu stvarno ima šta da pokaže. Velika opština koja stvarno ulaže u infrastrukturu“, između ostalog za našu televiziju rekao je Miodrag Acić, član privremenog organa opštine Zvečan.

 

rtvsrece.com

 

Možete da nas pratite i na Facebook stranici Visegrad Live

Check Also

747385B4-74E2-440E-8F24-CE6DB8DA54CA

Najgori dan u Srbiji od početka epidemije: Preminulo sedam osoba

U Republici Srbiji je do 15 časova 31. marta registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva COVID …

Powered by Master Media (TM)