Breaking News
Home / Region / Predsjednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta

Predsjednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta

195603

 

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, raspisala je predsjedničke izbore za 19. mart ove godine, piše Tanjug, a prenosi RTS.

Đurović je saopštila da je izbore raspisala u skladu sa Zakonom o izboru predsjednika.

Ako nijedan od mogućih kandidata ne dobije više od polovine glasova birača u prvom krugu izbora, drugi krug će biti održan nakon 14 dana.

Kako je saopšteno, pitanje koje je u javnosti otvarano o istovremenom održavanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore i izbora za predsjednika Crne Gore ne zavisi od predsjednika Skupštine.

Saglasno Ustavu Crne Gore, mandat poslanika traje četiri godine, što znači da bi redovni izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore trebalo da budu održani 2024. godine.

 

 

 

– Da bi se održali vanredni izbori, odnosno poslanicima prestao mandat prije vremena na koje su izabrani, Ustav propisuje samo dvije mogućnosti: raspuštanje Skupštine i donošenje odluke o skraćenju mandata – navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine, a da bi Skupština donijela Odluku o skraćenju mandata potrebno je da to predloži najmanje 25, a glasa 41 poslanik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsjednik Crne Gore raspiše izbore.

Autor: RTS

Check Also

mandic andrija

Andrija Mandić protivkandidat Đukanoviću na izborima

  Poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić najavila je danas da će predsjednik Nove srpske …

Powered by Master Media (TM)