Breaking News
Home / Zanimljivosti / Pravilna proizvodnja rasada povrća

Pravilna proizvodnja rasada povrća

rasad-paprike-sovljak-kod-uba-1

Savremena proizvodnja povrća podrazumeva korišćenje rasada vrhunskog kvaliteta koji u pogledu bioloških osobina, fiziološkog stanja i zdravstvene ispravnosti zadovoljava najviše standarde.
Kvalitetan rasad pre rasađivanja mora biti optimalne visine, kratkih internodija, mora imati dobro razvijene listove lepe zelene boje i što deblju ali savitljivu stabljiku.
Postoji više načina proizvodnje rasada (tresetne kocke, saksije), a najrasprostranjeniji je kontejnerski sistem gajenja rasada.
Rasad proizveden u kontejnerskom sistemu ima pravilan i jednak vegetacioni prostor što
omogućuje ujednačen porast biljaka i visoku ujednačenost rasada. Za proizvodnju rasada koriste
se supstrati i njih je na tržištu veliki broj.

 

 

Kvalitetan supstrat odlikuje se sledećim osobinama: ima regulisanu pH vrednost (kiselost), lagan je, ima dobro regulisan vodno-vazdušni režim, ima dovoljno hrane za fazu kroz koju biljka treba da prođe, sterilan je – ne sadrži patogene. Različitih su pakovanja, a pakovanje od 80 litara je dovoljno za punjenje 15 kontejnera sa 104 otvora zapremine 50 mililitara.

 

Zaštićeni prostor u kome se proizvodi rasad povrća mora imati mogućnost zagrevanja i održavanja optimalne temperature. Konstrukcija zaštićenih prostora mora omogućavati nesmetano provetravanje kojim se regulišu temperatura i vlažnost vazduha i omogućavati kvalitetno zalivanje. Za proizvodnju rasada povrća koriste se kontejneri od polistirena (stiropora) ili plastike.

Uglavnom su standardnih dimenzija, dužine 50 i širine 33 santimetra, tako da se na kvadratni metar, može postaviti po šest. Kontejneri od plastike su trajniji i mogu se koristiti više godina.

 

Izvor: Domaćinska kuća

 

Check Also

mtel-tv-to-go-TV-sadrzaj-za-svakoga

TV TO GO Televizija za ponijeti BESPLATNO uz svaki m:tel TV paket

  Postoji zaista mnogo razloga zašto odabrati m:tel TV pakete. Neki od tih razloga su moderne …

Powered by Master Media (TM)