Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Pravda čekana 3 decenije: Najmlađa žrtva masakra kod Foče imala 2 godine

Pravda čekana 3 decenije: Najmlađa žrtva masakra kod Foče imala 2 godine

sipa-policija-01-872x581

 

Na području Sarajeva i Goražda je uhapšeno šest osoba zbog monstruoznog ratnog zločina koji je počinjen na Nikoljdan 1992. godine na području sela Jošanica kod Foče.

napadu pripadnika tzv. Armije RBiH tog kobnog dana ubijeno je 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, a među kojima je i bilo troje djece. Najmlađa žrtva imala je samo dvije i po godine.

– Tokom napada, izvršeno je paljenje i uništavanje kuća i imovine. Žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane. Osumnjičeni se terete da su, kao zapovjednici i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH, učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom – pojasnili su u Tužilaštvu BiH.

 

 

 

Imena uhapšenih nisu objavljena

Dodali su da je u predmetu izvršena obimna istraga tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

– Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će iz SIPA biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti oduku o daljim aktivnostima u predmetu – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Iz Tužilaštva BiH nije saopšten identitet uhapšenih.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, rekao je za Srpskainfo da su zahvalni što je konačno pokrenuta ova akcija, ali ističe i da su cijeloj istrazi i oni učestvovali i sarađivali s Tužilaštvom BiH.

– Iako je prošlo dosta vremena od ovog zločina opet smo zahvalni što je ovaj slučaj doveden do kraja. U utorak su uhapšeni osumnjičeni, sada očekujemo podizanje optužnice i sudski postupak koji će dovesti do presude – kaže Kojić.

– Iz nekog razloga ova istraga nije završena ranije. Očigledno da nekim strukturama iz Tužilaštva BIH nije bilo u cilju da riješe ovaj zločin – istakao je Kojić.

“Atlas zločina nad Srbima”

U „Atlasu zločina nad Srbima“, koji je izdao Centar za istraživanje rata, detaljno je navedeno kako je počinjen zločin nad srpskim civilima u selu Jošanica.

– Napad na Jošanicu izveden je na veliki hrišćanski praznik Nikoljdan, a većina mještana je tog dana proslavljala svoju krsnu slavu. Imajući u vidu da su napad izvršili i neki od dojučerašnjih komšija stanovnika Jošanice, evidentno je da je za napad ciljan baš ovaj datum – navodi se u „Atlasu zločina nad Srbima“.

U napadu na pomenuto selo učestvovalo je oko 600 pripadnika tzv. Armije RBiH, a u tom trenutku u Jošanici nije bilo formacija Vojske Republike Srpske.

Nakon napada srpski civili su pokušali bijeg iz sela i većina ih se uputila prema Jošaničkoj rijeci. Međutim, upravo tu je izvršena najveća egzekucija nad Srbima.

 

 

 

– Dovezeni u mrtvačnicu veoma su loše izgledali, jer je teško bilo prepoznati osobe koje su bile stravično unakažene. Sve su bili masakrirane; bilo je puno zaklanih, izgorjelih, odsječenih ruku, odsječene glave, razbijene lobanje. Među masakriranima bilo je i djece – navodi se u „Atlasu“.

Opseg svireposti ubica najviše se vidi iz primjera ubijanja djece Dražena i Dragane Višnjić, kao i najmlađe žrtve Danke Tanović.

– Dražen (6) i Dragana (10) su bili brat i sestra i ubijeni su iz vatrenog oružja. Dražen je pogođen u glavu, čime mu je glava gotovo u cjelosti smrskana. Najmlađa žrtva je Danka Tanović koja je imala samo dvije godine, a najstarija 88 godina – piše u „Atlasu“.

SIMBOL STRADANJA SRPSKOG NARODA

Jošanica se nikada nije u potpunosti oporavila od ovog pokolja. Selo je danas prepolovljeno po broju stanovnika, a i to su mahom sve osobe starije životne dobi. U međuvremenu, Jošanica je postala simbol stradanja srpskog naroda u Gornjem Podrinju.

 

srpskainfo.com

Check Also

radari

Nove kamere na autoputu za Sarajevo

    Završen je period podešavanja i testiranja novopostavljenih stacionarnih radarskih uređaja na autoputevima u …

Powered by Master Media (TM)