Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / Poziv, poklon i domaćin: Znate li za SLAVSKI BONTON?

Poziv, poklon i domaćin: Znate li za SLAVSKI BONTON?

883e2d09fa506da615a9e5c58daba205c22b33ae (1)

Da li se na slavu zove, koji poklon treba poneti i kakva je uloga domaćina?

Tradicionalne slavske običaje sečenja kolača, služenja žita i molitve pred svečani ručak domaćini poštuju i danas onako kako su to činili njihovi preci, ali moderna vremena donose i neke promene zbog čega nije retkost da se za slavu kupi i slavski kolač i kompletan meni, pa čak i da se gosti pozovu u kafanu.

Odsustvo veronauke uslovilo je, smatra crkva, da se slava pretvara u obilnu slavsku gozbu.

– Slava je, ističe protođakon dr LJubomir Ranković, pre svega duhovni događaj i doživljaj uz ono što je neophodno za sam obred rezanja kolača. Sve ostalo, pa i gde će gostima poslužiti ručak stvar je volje i mogućnosti domaćina.

 

 

 

Poziv za slavu

Nekada su se uoči slave gosti obavezno pozivali, i za to je bio zadužen neko od mlađih ukućana. Negde se na slavu i nije pozivalo, smatralo se da su gosti uvek dobrodošli, a odlazilo se na slave po principu uzvraćanja posete.

Danas je poziv gostiju slobodan izbor domaćina, obično se zna krug ljudi koji redovno jedni drugima idu na slave i svake godine ulepšavaju taj svečani dan.

Poštovanje domaćina

Gosti pak, prema nepisanom slavskom bontonu, treba da poštuju domaćina, zahvale se na pozivu, dođu tačno na vreme i uz dobre želje čestitaju dan sveca zaštitnika.

Posle posluženja žitom, gost treba da pozdravi ostale i sedne na mesto za trpezom koje je domaćin odredio.

Pokloni

Nekada se na slavu nosilo samo voće, kao simbol zdravlja i rodne godine, a danas se najčešće odlazi s buketom cveća za domaćicu i bocom pića za domaćina.

Umesto aranžmana sa cvećem i pićem, poklon mogu biti i neke dekorativne sitnice, poput svećnjaka, činija ili figura, a nećete pogrešiti ni sa korisnim predmetima poput posuđa. Izaberite čaše za vino, druga žestoka pića ili set šolja za kafu.

 

 

 

Dvorenje slave

U našem narodu sačuvan je i običaj dvorenja slave. Domaćin, na dan slave, dočekuje goste i ceo dan ne seda dok sveća gori. To čini iz poštovanja prema svetitelju koga toga dana slavi i koji je glavni gost u njegovoj kući, a on stoji pred njim kao u crkvi na molitvi.

Ukoliko je domaćin u starijim godinama i fizički nije u stanju da prestoji ceo dan, po njegovom dopuštenju slavu dvori neko od mlađih muškaraca, sin ili unuk.

 

magazin.novosti.rs

Check Also

073877

SPC proslavlja Mladence

    Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih …

Powered by Master Media (TM)