Breaking News
Home / Zanimljivosti / Porodica Lukić otkriva tajne uspešne proizvodnje rakije

Porodica Lukić otkriva tajne uspešne proizvodnje rakije

voćnjak-u-cvatu-768x514

Mnoge generacije porodice Lukić iz sela Babajić, nedaleko od Ljiga, bave se proizvodnjom i preradom voća i grožđa. Oni u svojim voćnjacima, na površini od 10 ha, ubiraju plodove za proizvodnju rakije. Na površini od 3 ha imaju nekoliko različitih sorti grožđa od kojih prave vrhunska vina. Trude se da tradiciju dugu više od jednog veka očuvaju i za buduće generacije.

Naša sagovornica, Slađana Lukić, direktorka podruma Lukić, otkrila nam je tajne u njihovoj proizvodnji. Kaže mi da njen suprug najviše učestvuje u procesu proizvodnje rakije, dok je ona zadužena za promociju i plasman proizvoda. Navodi mi i to da su dugo učili o proizvodnji rakije, posećivali seminare i tražili savete od iskusnih ljudi.

Zaštitni znak podruma Lukić jeste rakija koja je stara deset godina poznata pod nazivom rakija „Dekada“. Ova rakija je po rečima proizvođača proizvedena od šljive ranke i požegače. Osim „Dekade“, u proizvodnom asortimanu porodice Lukić nalazi se i šljivova prepečenica stara tri godine, proizvedena od šljive ranke, požegače i čačanke rodne. Tu su i voćne rakije od dunje, kajsije, kruške Viljamovke, jabuke i loze.

 

-Svakodnevno ulažemo u tehnologiju, a ono što ovu rakiju čini unikatnom je najkvalitetnije voće. Dvostrukom destilacijom uz primenu savremenih tehnoloških postupaka u preradi voća, dobijamo proizvode visokog kvaliteta. Veliku pažnju poklanjamo kontroli fementacije i destilaciji prevrelog kljuka – kaže mi Slađana i dodaje da destilaciju obavljaju u dva bakarna kazana zapremine od po 500 litara.

Ilustracija: rakija "Dekada", preuzeto sa www.podrumlukic.rs
Ilustracija: rakija „Dekada“, preuzeto sa www.podrumlukic.rs

Po završetku destilacije, sazrevanja i odležavanja rakije u hrastovim buradima, rakija se puni i pakuje u finalni proizvod u litarskom, 0,7 l special pakovanju i 0,05 pakovanju, dok u asortimanu postoji i kartonska ambalaža sa dve polulitarske boce rakije.

Kako ističe naša sagovornica, sorte vinove loze koje uzgajaju su šardone, pino noar, bela tamjanika i pino griđo. Porodica Lukić sada u ponudi ima tri vrste vina: Rose, Tamjaniku i Pinot Noir. Zahvaljujući upotrebi kvalitetnog recepta, posebnoj tehnologiji punjenja i pakovanja, imaju veliki uspeh kako u Srbiji, tako i u svetu. Svoje proizvode plasiraju na tržište Slovenije, Nemačke, Kanade i Velike Britanije.

Ilustracija: vinograd porodice Lukić, preuzeto sa www.podrumlukic.rs
Ilustracija: vinograd porodice Lukić, preuzeto sa www.podrumlukic.rs

Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja. Najponosniji su na veliku zlatnu medalju za rakiju „Dekadu“, zlatne medalje za rakiju od kajsije i loze, kao i na srebrnu medalju za rakiju od kruške i dunje sa manifestacije Dani šljive 2014. godine u Osečini. Tu je i pehar Beogradski pobednik 2012. godine u kategoriji rakije šljivovice „Dekada“ sa manifestacije Rakia Fest 2012. godine, kao i pehar za najoriginalnije predstavljanje sa manifestacije Smederevska jesen iz 2011. godine.

 

„Dva puta u toku sedmice odlazimo na porodično imanje u selo. Moj suprug je po profesiji advokat, pa uvek pronađe vreme za sve svoje obaveze. Mogu da kažem da volimo ovaj posao, on mi dođe kao odmor i uvek težim ka nečim novim. Pošto je naš kraj poznat po proizvodnji rakije, ljudi su i dalje zainteresovani da otkriju neke nove ukuse ili veštine kako da proizvedu kvalitetnu domaću šljivovicu. “ – ističe na kraju razgovora Slađana Lukić.

Izvor: www.kolubarske.rs

 

Check Also

28279352_2078427935733550_9126024276084115396_n-720x650

Srbija : ugovor na papiru više neće biti potreban

  Sezonske radnike u poljoprivredi od ove godine poslodavci će moći da angažuju elektronski, putem …

Powered by Master Media (TM)