Breaking News
Home / Susjedne opštine / Bajina Bašta / Ponovo ugrožena čuvena kućica na stijeni: Obilne padavine povećale vodostaj rijeke Drine, ekipe prate situaciju

Ponovo ugrožena čuvena kućica na stijeni: Obilne padavine povećale vodostaj rijeke Drine, ekipe prate situaciju

Rijeka-Drina-872x610

 

Obilne padavine povećale su vodostaj rijeke Drine kod Bajine Bašte, trenutni protok vode je oko 2.000 kubika u sekundi a vrh poplavnog talasa očekuje se oko 18 časova.

 

 

 

Vodena stihija prijeti da se izlije na okolno zemljište, a na udaru bi ponovo mogla da se nađe i čuvena turistička atrakcija kućica na stijeni. Ipak, u Bajinoj Bašti se nadaju da do toga neće doći.

– Poslije nekoliko sagrađenih kućica na Drini koje je voda odnijela, pronađen je način da ona bude dugotrajnija, da opstane pod poplavnim talasom. Bočne strane na kućici su montažnog tipa i pred kraj turističke sezone one se demontiraju i potpuno obore, tako da kad voda nadire ona samo prođe kroz kućicu. Tako da očekujemo da će kućica izdržati ovaj poplavni talas.

Kad su u pitanju kuće i staovništvo, zaštićeni smo visokom obalom – izjavio je za RINU Siniša Spasojević iz TO Bajina Bašta.

 

 

Napeta situacija jeste i nizvodno od Bajine Bašte, u opštini Ljubovija, gdje se zbog porasta vodostaja situacija prati iz časa u čas, a za sada nema izlivanja.

– Mi smo obišli teren, kao i sve moguće kritične tačke. Najugroženija su vikend naselja. Trenutni protok Drine je negdje oko 2.000 kubika u sekundi, što je na samoj granici – rekao je Milan Jovanović predsjednik opštine Ljubovija.

Autor: Rina

 

Check Also

289999099633157ab8167c084904661_695x460

Jedna od najbržih lepotica Balkana i dalje je inspiracija za umetnost i sportiste

  Rađa se na crnogorskom Šćepan Polju gde se spajaju reke Piva i Tara, te …

Powered by Master Media (TM)