Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Izbori 2018 / Pola vlade RS nova lica

Pola vlade RS nova lica

rs-pola-foto vladars_620x0

VLADA Republike Srpske biće formirana već u decembru, a prema najavama novog mandatara Radovana Viškovića (SNSD), ministarske fotelje zadužiće sigurno nova lica, ili blizu pola Vlade, odnosno osam ministara. Razgovori među koalicionim partnerima koji će sastavljati Vladu RS, SNSD-DNS-SP-US, o imenima ministara započeće u narednih desetak dana.

Kako “Novosti” saznaju, jedno od ministarstava, verovatno Ministarstvo porodice, omladine i sporta, dobiće Ujedinjena Srpska, a nova ministarka mogla bi biti član US Natalija Trivić. Ministarstvo finansija RS takođe dobija novog ministra, i po svemu sudeći, to bi mogla biti Zora Vidović, direktorka Poreske uprave RS, ili Dalibor Tomaš, aktuelni pomoćnik ministra finansija. Aktuelni ministar finansija Zoran Tegeltija odlazi u Savet ministara BiH.

SNSD želi resor prosvete, i na to mesto je moguće imenovanje Predraga Damjanovića, direktora Pedagoškog zavoda RS. Na čelo Ministarstva poljoprivrede “puca” Semberija, a kao kandidat se spominje Stefan Mitrović, sin poslanika Vojina Mitrovića iz SNSD. Promena se očekuje i na čelu Ministarstva zdravlja, jer aktuelni ministar Dragan Bogdanić verovatno ide u Fond za zdravstveno osiguranje. Novo lice u Vladi mogao bi biti i Srđan Rajčević iz redova SNSD.

 

 

– Predsednik SNSD Milorad Dodik je već stavio do znanja da u Vladi RS moraju biti zastupljeni i Hercegovina i istok Srpske, jer su ostvarili odlične rezultate za SNSD na izborima. Tako da će i ovaj stav dosta uticati na imena ministara – kaže izvor iz SNSD za “Novosti”.

Pri formiranju Vlade RS mora se uzeti u obzira da na čelu četiri ministartva moraju biti i Bošnjaci i Hrvati, tako da se među članovima vladajuće koalicije moraju dogovoriti kako ispoštovati i tu formu.

Alen Šeranić, aktueleni ministar nauke i tehnologije RS, sigurno ostaje član Vlade. To se očekuje i za ministra ekonomskih odnosa Zlatana Klokića i Lejlu Rešić, ministarku lokalne uprave i samouprave RS.

Srđan Perišić Foto Iskra

Od proverenih kadrova u Vladi RS očekuje se ostanak ministarke Srebrenke Golić, ali i ministra MUP RS Dragana Lukača, kao i ministra pravde Antona Kasipovića i ministra energetike Petra Đokića.

Radovan Višković, mandatar za sastav nove vlade RS, izjavio je da će resori definitivno biti izmešani i promenjeni među koalicionim partnerima.

– Jedan broj ministara ostaje, a jedan broj odlazi. Verovatno će biti i promenjen naziv jednog ministarstva. Moramo zadržati u Vladi deo ljudi koji rade dobro svoj posao, i ne želim se odricati tima koji je u kontinuitetu dobro obavljao posao. Nije dobro menjati celi sastav Vlade. Ima posla za sve. Očekujem da u decembru imamo imenovanu Vladu, ali i usvojen budžet RS – kaže Višković.

 

 

 

Srđan Perišić, politički analitičar, kaže, za “Novosti”, da očekuje da nova vlada RS nastavi tamo gde su stali prethodnici.

Radovan Višković Foto M. Filipović

– Vlada RS ne sme da trpi loš rad pojedinih ministara, jer su oni članovi vladajuće koalicije. Ova praksa se mora menjati. Premijer mora kritikovati i menjati ministre češće ukoliko oni ne rade posao kako treba – ističe Perišić, i dodaje da su se do sada pojedini ministri provlačili u Vladi jer ih je štitio koalicioni sporazum.

On kaže da se budući ministri moraju pozivati na odgovornost i da se ne sme dopustiti da provedu mandat a da nemaju konkretne rezultate.

novosti.rs

Check Also

786F8B0C-1623-4076-AD1F-F2C9652E4C9E

Prijevremeni izbori u devet lokalnih zajednica – Ćurić i Јerinić proglasili pobjedu (FOTO)

Biračka mjesta u Doboju, Trebinju, Ribniku, Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Bužimu, Domaljevcu-Šamcu, Drvaru i Kaknju, …

Powered by Master Media (TM)