Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Podvig godine: Policajaci iz Foče i humanitarac iz Banjaluke među laureatima

Podvig godine: Policajaci iz Foče i humanitarac iz Banjaluke među laureatima

134307
Pripadnicima Policijske uprave Foča Đorđu Eleku i Nemanji Trivunu, te predsjedniku humanitarne organizacije “Baštionik” iz Banjaluke Predragu Adamoviću danas su u Beogradu uručene specijalne plakete za najplemenitiji podvig u 2018. godini, u tradicionalnoj akciji lista “Večernje novosti”.

Elek i Trivun su ovo priznanje dobili, jer su spasili dvojicu dječaka koji su, dok su pecali ribu ispod mosta na Drini, nakon naglog porasta nivoa vode, ostali zarobljeni na betonskom postolju jednog od stubova mosta.

Oni su izrazili zadovoljstvo što se nalaze među dobitnicima ovog prestižnog priznanja, ističući da su uradili samo ono što je dužnost i obaveza svakog policajca.

Elek je rekao novinarima da mu je čast što učestvuje na današnjoj ceremoniji uručenja priznanja za najplemenitiji podvig, kao i što je zajedno s kolegom uspio da pomogne dvojici dječaka u toj opasnoj situaciji.

 

Podsjećajući na taj događaj, on je rekao da je s Trivunom uspio brzo da pronađe gumeni čamac, i da dođu do dječaka koji su bili prestrašeni.

– Brzo smo reagovali i to je to – rekao je Elek koji se, kao i Trivun, bavi raftingom.

Trivun kaže da za pet godina, koliko rade, ovo nije prvi put da pomažu nekome, ali je prvi put da se piše o njihovom podvigu.

On je istakao da imaju mnogo kolega koji su više puta rizikovali život pomažući ljudima, ali da njihovi podvizi nisu dospjeli u javnost.

– Samo smo radili ono što nam je posao i što se očekivalo od nas. To je obaveza policajaca – da pomažemo ljudima u nevolji – rekao je Trivun.

Predrag Adamović nagrađen je za kontinuirano organizovanje humanitarnih akcija i na Kosovu i Metohiji.

Adamović je rekao da “Baštionik” od osnivanja 2012. godine stalno organizuje humanitarne akcije i to, prije svega, na nivou Banjalučke eparhije, a potom i Bihaćko-petrovačke i Dalmatinske eparhije.

– Ono što se nekako od osnivanja nametnulo jeste naša briga i odnos prema Srbima na Kosovu i Metohiji – rekao je Adamović.

Prema njegovim riječima, ovo je priznanje “Baštioniku” i Republici Srpskoj, kao i svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u humanitarnim akcijama ove organizacije.

U 56. akciji “Večernjih novosti”, zlatna plaketa za pojedinačni najplemenitiji podvig za 2018. godinu pripala je pripadniku MUP-a Srbije Milošu Miloševiću (31) čijom je zaslugom spriječeno krvoproliće u centru Niša.

Zlatna plaketa za dječji najplemenitiji podvig godine uručena je maturantu Ekonomske škole u Užicu Ognjenu Damljanoviću koji je iz nabujale rijeke spasio trogodišnje dijete.

Zlatna plaketa za kolektivni najplemenitiji podvig pripala je Јovanu Mijatoviću iz Banatskog Despotovca i Savi Zoriću, Đorđu Čičuliću, Stojanu Miškoviću i Damiru Komleniću iz Kikinde koji su donirali kožu za teško povrijeđene radnike NIS-a.

Zlatna plaketa koja se dodjeljuje posthumno za podvig godine pripala je Miloradu Јovanoviću (60) koji se utopio u Dunavu kod Belegiša dok je spasavao unuku Aleksandru.

Specijalna plaketa uručena je mladom pravniku iz Gornjeg Međurova, kod Niša, Marku Јovanoviću koji je, iako i sam povrijeđen, pomagao putnicima iz autobusa na koji je naletio voz.

Učiteljica Gorica Dimitrijević iz kragujevačke Osnovne škole “Svetozar Marković” koja je dvije godine dobrovoljno putem skajpa svakodnevno držala nastavu Teodori Vranješević, koja se liječila i izliječila od raka u Njemačkoj, takođe je dobila specijalnu plektu.

 

 

Ovo priznanje pripalo je i Vladeti Zarubici, Vesku Božoviću i Vojinu Radoviću iz Podgorice koji su iz Morače spasili četvoročlanu porodicu iz Novog Pazara, kao i učenici drugog razreda srednje škole iz Požege Nataši Mladenović koja je iz zapaljene kuće spasila polusestru Bojanu (4).

Vatrogasac iz Užica Dragan Vujović dobitnik je specijalne plakete, jer je spasavao ljude iz zapaljene zgrade u Užicu, iako je i sam pri tome zadobio opekotine, kao i monasi Manastira Zočište koji opstaju na Kosovu i Metohiji.

Specijalna plaketa pripala je i roniocu srpskog porijekla Ivanu Kariću koji je učestvovao u spasavanju mladih fudbalera iz pećine na Tajlandu, kao i pripadniku Vojske Srbije Milici Đekić koja je spasila ženu iz nabujalog potoka.

Vozač gradskog autobusa u Milvokiju Irena Ivić, rodom iz Prokuplja, koja je pomogla trogodišnjem dječaku, takođe je dobitnik specijalne plakete.

O laureatima je odlučivao žiri čiji je predsjednik akademik Matija Bećković rekao da danas pred očima javnosti izlaze istinski heroji čovječnosti i plemenitosti.

rtrs

Check Also

134567

Peticija nekoliko hiljada Italijana za ukidanje priznanja samoproglašenog Kosova

Peticija sa potpisima nekoliko hiljada Italijana, u kojoj se od Vlade u Rimu traži ponovno …

Powered by Master Media (TM)