Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Izbori 2018 / PODRŠKA SOCIJALNIH PARTNERA Od Viškovića očekuju vladu stručnjaka

PODRŠKA SOCIJALNIH PARTNERA Od Viškovića očekuju vladu stručnjaka

radovan-viskovic-snsd-2

 

Socijalni partneri zadovoljni su dosadašnjom podrškom narodnog poslanika Radovana Viškovića, te se nadaju da će, ako se nađe u ulozi premijera, sa riječi preći na djela.

Od kada je Savez nezavisnih socijaldemokrata izašao sa prijedlogom narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, Radovana Viškovića, za mandatara stiglo je mnogo podrške sa više strana.

Stručnjaci kažu da je sve izvjesnije da će Višković biti novi premijer, a podršku je dobio i od Ujedinjene Srpske, čiji je predsjednik, Nenad Stevandić, rekao da nova Vlada Republike Srpske treba da se uhvati u koštac sa najvažnijim problemima.

Stevandić je ocijenio da je u ovom slučaju riječ o hrabrom i poštenom čovjeku sa “nespornim ratnim pedigreom, koji ima politički iskustvo”.

 

Foto: Ujedinjena Srpska

Nenad Stevandić

Osim pojednih koalicionih partnera podršku su mu dali i socijalni partneri, koji očekuju da će njihove prijedloge podržavati kao što je to radio i za vrijeme mandata narodnog poslanika.

Na vrhu liste očekivanja su povećanje prosječnih plata i penzija, smanjenje poreza, ali i sastavljanje stručne vlade, koja će ispuniti predizborna obećanja i poštovati zakone koje donese.

 

– U dobrim smo odnosima s predloženim mandatarom. On je podržavao sve naše inicijative, a sada će vjerovatno imati šansu i da ih realizuje. Došao je red da se povećaju penzije i da one budu 50 odsto u odnosu na prosječnu platu. Mnogi penzioneri žive ispod nivoa dostojanstva, tako da se moramo izboriti za bolji odnos od onog koji smo imali u ranijim godinama – rekao je predsjednik Udružnja penzionera RS, Rade Rakulj.

I iz Unije poslodavaca RS nemaju ništa protiv prijedloga da Višković bude mandatar, a prednost mu daju jer dolazi iz svijeta privrede.

– Drago nam je da je predložen Višković, jer čovjek dolazi iz privrede i ima bogato privredno iskustvo i dodatno političko iskustvo. Koliko mi znamo, radi se o odmjerenom čovjeku i očekujemo da nastvimo sa saradnjom koju smo imali u proteklom periodu. S obzirom na to da će skupštinska većina biti komotna i da neće niko nikoga ucjenjivati i postavljati kadrove, očekujemo da će struka doći do izražaja više nego ranijih godina – rekao je predsjednik Unije poslodavaca RS, Dragutin Škrebić.

 

 

Velika očekivanja i u sindikatu

Više stručnih kadrova u novoj Vladi Srpske očekuju i sindikalci. Nadaju se da će obećanja o prosječnoj plati od 1.000 KM biti ispunjena, te da će se novi mandatar potruditi da u Vladi bude više stručnih ljudi.

– Definitivno očekujem više stručnjaka u Vladi, jer u svakom ministarstvu treba da rade stručna lica. Mislim da jedan doktor treba da bude doktor, a ne ministar koji se bavi finansijama i nekim drugim stvarima. Nova Vlada mora da bude mnogo stručnija od prethodnih u tom smislu – smatra Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Sudeći po svemu, Višković ima veliku podršku socijalnih partnera, ali i veliku obavezu da nova vlada ispuni njihova očekivanja, kao i mnoga obećanja data prije izbora.

Nema stručne vlade

Predsjednik banjalučke Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Stanislav Brkić, smatra da je Višković umjeren političar i da će svoj posao raditi kvalitetno, ali da je nemoguće napraviti stručnu vladu.

– Previše je tu stranačkih interesa da bi se formirala stručna vlada. Stranka mora dati svog kanditada. Ne mora on biti stručan, treba biti poslušan – smatra Brkić i dodaje da će i borci tražiti 10 odsto povećanja primanja.

srpskainfo.com

Check Also

786F8B0C-1623-4076-AD1F-F2C9652E4C9E

Prijevremeni izbori u devet lokalnih zajednica – Ćurić i Јerinić proglasili pobjedu (FOTO)

Biračka mjesta u Doboju, Trebinju, Ribniku, Bosanskom Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Bužimu, Domaljevcu-Šamcu, Drvaru i Kaknju, …

Powered by Master Media (TM)