Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILOJKA KOVAČEVIĆA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILOJKA KOVAČEVIĆA

9A178C7B-B88C-4FD3-A419-619FA7786B4C
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milojka Kovačevića iz Višegrada, nastanjenog u Užicu, Srbija, a koji se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada 1992. godine.

Kovačević se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada i okoline, kao pripadnik rezervnog sastava SJB Višegrad, sudjelovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

 

 

Prema navodima optužnice, Kovačević je u junu 1992. godine počinio prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Donje Veletovo, općina Višegrad.
Također se tereti da je u junu 1992. godine, naoružan automatskom puškom, lično sudjelovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Donje Veletovo, općina Višegrad.

Tada je cjelokupno stanovništvo prisilno transportovano prema području općine Sokolac, gdje su žene, djeca i starije osobe protjerane na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a oko 50 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u pratnji naoružanih pripadnika VRS i policije, odvedeno na lokalitet jame Paklenik, gdje su ubijeni, a samo je jedna osoba preživjela strijeljanje.

 

 

 

Optuženi Kovačević se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 12 svjedoka, od čega dva svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

bhrt.ba

Check Also

783DFB3E-A67E-4C26-93E3-93D8D4D80B32

Šeranić: Nema još potrebe za restriktivnim mjerama u Srpskoj; Djeluje se lokalno (VIDEO)

Nepovoljna je situacija, imamo veliki broj zaraženih, ali nije alarmanto i naš zdravstveni sistem uspjeva …

Powered by Master Media (TM)