Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / POČINJE KAMPANJA “OSVJETLAJ OBRAZ DOMAĆINE – OZNAČI TRAKTOR ŽUTIM ROTACIONIM SVJETLOM“

POČINJE KAMPANJA “OSVJETLAJ OBRAZ DOMAĆINE – OZNAČI TRAKTOR ŽUTIM ROTACIONIM SVJETLOM“

520_vest_slika-za-veb

Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencija za bezbjednost saobraćaja, i Auto-moto savez Republike Srpske provešće u periodu od 12. marta (utorak) do 31. marta (nedjelja) 2019. godine preventivnu kampanju „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ .

Vozači traktora kao i ostalih radnih mašina spadaju u rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju, i prema njima se potrebno odnositi sa posebnom pažnjom.

Traktori i druge radne mašine su vozila koja su svojim konstruktivnim i drugim elementima namijenjena za rad, i u maloj mjeri su prilagođeni uslovima puta sa savremenim kolovoznim zastorom.

U  Republici Srpskoj u zadnjih 5 godina smrtno je stradalo 14 vozača traktora i radnih mašina, treba napomenuti da pored vozača traktora ili radnih mašina često nastradaju i putnici koji se prevoze u njima, kao i vozači i putnici vozila koja se sudare sa traktorom.

Početak kampanje će se obilježiti u opštini Šamac 14. marta (četvrtak) u 11:30 časova u mjesnoj zajednici tišina, gdje će biti realizovane aktivnosti okupljanja traktorista i vozača radnih mašina. Tom prilikom biće podjeljen određen broj rotacionih svjetala i materijala u vidu (letaka, plakata i sl.).  U okviru kampanje podržaće se organizovanje „traktorijade“ koja će se ove godine održati  na području opštine Šamac (Donja Slatina) 29. aprila (ponedjeljak). Na ovom događaju očekuje se okupljanje većeg broja traktorista iz Posavine i Semberije (preko 100 traktora i radnih mašina) i tom prilikom će se djeliti edukativni i promotivni materijal kampanje.

Realizacijom aktivnosti Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ očekuje se veće poštovanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih radnih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, te veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja noću, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila.

(Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaj na putevima u BiH (član 90. Stav 6.), žuta rotaciona svjetla moraju biti upaljena na traktoru za vrijeme vožnje po javnom putu. Upotrebom žutih rotacionih svjetala, vozači traktora, za vrijeme vožnje na javnom putu su vidljivi za druge vozače motornih vozila, naročito noću i u uslovima samnjene vidljivosti.)

Kampanja ima za cilj da ukaže vozačima na najčešće uzroke nastanka saobraćajnih nezgoda sa učešćem traktora i značaj dosljednog poštovanja propisa.

 

 

Kampanja „„Osvjetlaj obraz, domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ prenosiće se sredstvima masovne komunikacije, uključujući televiziju, radio, štampane medije, štampane materijale i internet.

Povodom počeka kampanje, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović i generalni sekretar Auto-moto saveza Ranko Babić te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova, posjetiće 14. marta. 2018. godine poljoprivrednike Opštine Šamca.

Plan kampanje možete pogledati ovdje.

Letak za kampanju možete preuzeti ovdje.

Video spot možete pruzeti i pogledati ovdje.

Radio džingl možete pruzeti ovdje.

absrs.org

Check Also

20190429165414_535819

Poslovno-informatički tehničar i modelar obuće nova zanimanja

  Za narednu školsku godinu u srednje škole u RS odobren je upis 10.484 učenika …

Powered by Master Media (TM)