Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / POČINJE IКONOPISANJE HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE U VIŠEGRADU

POČINJE IКONOPISANJE HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE U VIŠEGRADU

0363BD82-211B-48F1-8D0E-9C45F2CE6E80

Pripreme za ikonopisanje oltara hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu su u toku. Odobreno je odlukom EUO-ra Mitropolije dabro-bosanske da se ikonopiše oltar i određena je šema rasporeda ikona. Cijena ikonopisanja po metru kvadratnom iznosi 90 eura. Uprava hrama ovim putem obavještava zainteresovane vjernike koji žele da prilože za oslikavanje ikona da se jave starješini hrama protojereju-stavroforu Aleksandru Topaloviću na telefon 065/934-901, svom nadležnom parohu ili da prilog uplate u prodavnici svijeća na Megdanu.

 

 

Cijene po kompoziciji ili pojedinačnoj ikoni su sledeće:

Pričešće apostola – jedna strana – 550eura
Pričešće apostola – druga strana – 550eura
Arhijereji :
Sv. Jovan Bogoslov – 130eura(priloženo)
Sv. Vasilije Veliki – 130eura
Sv. Grigorije Bogoslov – 130eura
Sv. Atanasije Veliki – 130eura
Sv.Sava 130eura(priloženo)
Sv.Nikolaj Velimirović – 130eura
Sv.Nikola – 160eura(priloženo)
Sv.Ignjatije Bogonosac -160eura(priloženo)
Časna trpeza sa darovima i serafimima – 330eura
Proroci:
Prorok David – 130eura
Prorok Isaija – 130eura
Đakoni:
Arhiđakon Stefan – 130eura(priloženo)
Đakon Avakum – 130eura
Prilog za ikonopis „Širšaja s Nebes“ (Presveta Bogorodica) u vrijednosti od 1.000eura je već ostvaren.Moguće je prilagati novac pojedinačno za ikone sa gornjeg spiska, porodično (npr. jedna porodica ili šira porodica priloži jednu ikonu) ili priložiti novac za preostalu isplatu ukupnih radova. Svi priložnici biće upisani u ljetopis hrama. Takođe,imena velikih priložnika ispisaće se u oltaru na predviđenom mjestu. Prilozi se mogu uplaćivati i u dogovorenim ratama za pojedinačne ikone.

 

Draga braćo i sestre, hram na Megdanu je star više od 130 godina. Iz sredstava ovog hrama građeni su i obnavljani mnogi okolni hramovi kroz skoriju istoriju. Došlo je vrijeme da se i ovaj, drugi po starini, hram uredi i obnovi. Svjesni smo činjenice da je ekonomska situacije veoma teška i da se u našem gradu smanjuje broj žitelja, ali se uzdamo u pomoć Božiju i Presvete Bogorodice da ćemo zajednički uspjeti odvojiti sredstva za planirane radove. U prošloj godini uz pomoć naših vjernika višegrađana koji žive u Štajeru (Austrija) uspjeli smo zamjeniti stepenište i ogradu balkona u hramu, te postaviti izolaciju i drvene panele na zidove hrama. Svojim sredstvima smo uveli grijanje u oltar i zamjenili stari pod. Sada nastavljamo dalje sa ciljem da ovu našu svetinju obnovimo i ukrasimo na ponos svih parohijana višegradskih parohija. U tome ćemo uspjeti ako budemo složno radili uz pomoć Presvete Bogorodice naše zaštitnice. Pozivamo vas da po svojim mogućnostima priložite sredstva za ikonopisanje i molimo Gospoda i Presvetu Bogorodicu da blagoslove vašu trudoljubivost.

UPRAVA HRAMA

 

Upustvo za donacije za oslikavanje hrama Sv. Cara Lazara u Andrićgradu

 

Check Also

20200328000912_310932

Višegrada : Zdravstvene ustanove zovu medicinare sa biroa

  Nezaposleni medicinari svih profila u Srpskoj svakodnevno dobijaju pozive iz zdravstvenih ustanova, koje provjeravaju …

Powered by Master Media (TM)