Breaking News
Home / Susjedne opštine / Novo Gorazde / Počelo obilježavanje velikog jubileja, 500 godina od početka rada „Goraždanske štamparije“

Počelo obilježavanje velikog jubileja, 500 godina od početka rada „Goraždanske štamparije“

Promocija u manastgiru Rujan

PROMOVISANA REPRINT IZDANjAU MANASTIRU RUJAN KOD UŽICA
NovoGoražde – U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva u Užicu, u manastiru Rujan nadomak Užica, predstavljeni su časopis Arhiva „Istorijska baština, broj 26“, posvećen obilježavanju 480 godina od štampanjaRujanskogjevanđelja i reprintizdanjaknjiga „Goraždanskeštamparije“ (Služabnik, Psaltir i Molitvenik),kojajeradila u tadašnjemsrednjevjekovnommanastiru „SvetiĐorđe“ u DonjojSopotnici, opštinaNovoGoražde, u perioduod 1519. do 1523. godine.
O časopisu „Istorijska baština, broj 26“ govorioje Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve, dok su o knjigama „Goraždanske štamparije“ govorili profesorsa Filozofskog fakulteta Pale, VojoKovačević i profesorsa Bogoslovskog fakultetaiz Foče, protojerej stavrofor Nenad Tupeša.

Da nije slučajno izabran manastir Rujan kao mjesto obilježavanja jubileja Istorijskog Arhivaiz Užica i priređena promocija knjiga „Goraždanske štamparije“ govori činjenica da je na ovom mjestu radila prva štamparija u srednjevjekovnoj Srbiji, u perioduod 1536. do 1537. godine, kada je monah Teodosije štampao Rujansko četvoro jevanđelje, dok su knjige „Goraždanske štamparije“ nastale u prvoj štampariji na područjudanašnje Bosne i Hercegovine, a drugoj na Balkanuiza Cetinjske, koja je radila znatno ranije, od 1519. do 1523. godine.

promocija
Bez svake sumnje obadvije lokacije imaju veliki značaj za srpsku kulturu, a obadvije crkve, odnosno manastiri u sklopu kojih su radile ove dvije srednjevjekovne štamparije posvećene su svetom Velikomučeniku Georgiju.
U časopisu „Istorijska baština, broj 26“ objavljen je i autorski tekst Tomislava Čarapića iz Novog Goražda pod naslovom „O štampariji i projektu izrade fototipskih izdanja knjiga„Goraždanske štamparije 1519-1523“.

Predstavnici opštine Novo Goražde su na ovoj promociji poklonili komplet knjiga„Goraždanske štamparije“ monaštvu manastira Rujan, a potom su posjetili i sjedište Istorijskog arhiva u Užicu, gdje ih je primio direktor Željko Marković, pokazavši im moderno izgrađen i opremljen objekat Arhiva, u kome se čuva i obrađuje razna arhivska građa sa područja užičkog regiona.
Predstavljanjem fototipskih izdanja knjiga„Goraždanske štamparije“,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

na simboličan način počelo je obilježavanje pola milenijuma od početka rada ove srednjevjekovne ćirilične štamparije.
Izražena je obostrana želja da se ova dva duhovna i kulturna saradnja Užica i Novog Goražda nastavi i u budućnosti, a posebno tokom 2019. godine kada će se u Donjoj Sopotnici nizom manifestacija obilježiti izuzetni jubilejm, 500 godina od početka rada „Goraždanske štamparije“.

Slavko Heleta

Check Also

Leto-na-Zlatiboru

Program kulturnog leta na Zlatiboru

Zlatibor je turistička destinacija koja se posećuje tokom čitave godine.Zbog toga nudi najbogatiji kulturni sadržaj. …

Powered by Master Media (TM)