Breaking News
Home / Zanimljivosti / Piroćanci “peglaju” mezetluk za goste

Piroćanci “peglaju” mezetluk za goste

21peglane_620x0

SEDMI po redu pirotski “Sajam peglane kobasice” ove godine će biti održan od 26. do 28. januara u hali “Kej”. Svetkovinu poznatog pirotskog specijaliteta, koja iz godine u godinu izaziva sve veću pažnju i posećenost garstronoma, turističkih poslenika, znatiželjnika i gostiju iz cele Srbije i Bugarske, i ovog puta organizuje ovdašnja Turistička organizacija Pirot, čiji direktor Bratislav Zlatkov kaže da su se za učešće prijavila 44 izlagača.

Shodno tome, naglašava Zlatkov, na sajmu se mogu pojaviti samo registrovani proizvođači, čiji su proizvodi prošli sve mikrobiološke analize i imaju zvaničnu markicu i trgovinski kod, odnosno jasno obeležje iz kog potrošač može da sazna komplente “generalije” peglane kobasice.

Osim peglane kobasice, posetioce očekuje i tridesetak vinara i isto toliko prerađivača mleka, odnosno proizvođača sireva i kačkavalja, ali i slatkih i kiselih napitaka od mleka. Na taj način ponuda će prvi put biti upotpunjena. Organizator je predvideo i mesta za proizvođače suvenira i sličnih sitnica, koje su takođe interesantne za posetioce koja zanimaju domaća radinost i etnologija.

 

Kako saznajemo od nekoliko majstora peglanih kobasica, ozbiljni proizvođači su već pri kraju posla i već sutra mogu da se pojave na sajmu. Dobili su potrebne sertifikate i potvrde nadležnih institucija, jer niko ne želi da se obruka ni pred stručnjacima, niti pred gostima i kupcima, koji su prošle godine izdvajali i

Peglanje kobasica

Za dugotrajnost je zaslužno svakodnevno peglanje flašom ili oklagijom tridesetak dana po izradi u pakovanju u crevu. Na taj način se izbaci sav vazduh, posle čega se kobasica suši na promaji. To znači da su jedini “konzervans” vetar i odgovarajuća spoljna temperatura. Smatra se da su Piroćanci veštinu izrade peglane kobasice doneli sa Istoka, iz zemalja gde se koristi isključivo posno meso. Ovoj vrsti kobasice neki pripisuju i afrodizijačka svojstva, upravo zbog posnog mesa i prirodnih začina.

 

POSNO MESO

PEGLANA kobasica se pravi od takozvanog posnog mesa, odnosno u njoj nema svinjetine, već se isključivo koriste kozje, ovčje i juneće meso, a ponekad i magareće ili konjsko, sa odgovarajućim, začinima: belim lukom, biberom, crnim lukom, solju, alevom ljutom ili neljutom paprikom. Specifičnost izrade ove vrste kobasice, osim kvalitetnog mesa i začina koje svaki majstor dodaje po svom nahođenju, jeste način na koji se ona konzervira.

novosti.rs

Check Also

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima 665 l

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima

Došlo je vreme da napravite promene u enterijeru i osvežite svoj životni prostor? Krečenje zidova …

Powered by Master Media (TM)