Breaking News
Home / Region / Peticija nekoliko hiljada Italijana za ukidanje priznanja samoproglašenog Kosova

Peticija nekoliko hiljada Italijana za ukidanje priznanja samoproglašenog Kosova

134567
Peticija sa potpisima nekoliko hiljada Italijana, u kojoj se od Vlade u Rimu traži ponovno razmatranje priznanja takozvane države Kosovo, odnosno poništavanje diplomatskog agremana ambasadoru u Prištini, danas će biti predata italijanskom parlamentu.

Pokretač peticije italijanska književnica Marilina Veka, izjavila je za “Večernje novosti” da se ideji priključila grupa italijanskih intelektualaca, među kojima su istoričar Stefan Piloto, počasni konzul Srbije u Venetu Loreta Bađo, profesor univerziteta Leanardo Kjareli, arhitekta i pisac Alesandro di Meo i bloger Federiko Roberti.

 

 

 

Marilina Veka, koja je od 2000. godine na Kosovu i Metohiji boravila čak 50 puta se nada da će 630 poslanika Donjeg doma parlamenta pažljivo proučiti peticiju i u njoj iznijeti razloge za ukidanje priznavanja, a očekuje se da dokument stigne na raspravu do 20. februara, dana kada je ova zemlja 2008. priznala Kosovo.

Marilina Veka

Marilina Veka

– Hoću da vjerujem da će italijanski parlamentarci prisiliti Vladu da povuče priznanje, jer je to strašna sramota na obrazu naše zemlje – kaže Veka. – Ono što deo međunarodne zajednice priznaje Kosovo kao državu u stvari je banditsko gnijezdo gdje nema baš nikakvog zakona, naročito za Srbe. Za ovih 19 godina, koliko dolazim na KiM, razgovarala sam sa porodicama velikog broja vaših sunarodnika i gotovo sa svim porodicama otetih. Oni su pre svih pozvani da govore o državnosti donesenoj na NATO bombama.

 

 

Veka je objavila četiri knjige o sudbinama Srba iz pokrajine: “Izgubljeno Kosovo”, “Pejzaž duše”, “Zatvor pod otvorenim nebom” i “Vučje srce”. U njih je smjestila više od 100 potresnih sudbina naših sunarodnika. Sa Dikom Martijem, čuvenim švajcarskim političarem, razmjenjivala je podatke za knjigu “Vučje srce”, u kojoj govori o sudbina četvorice Srba, ljekaru, inženjeru, profesoru i seljaku, čiji su organi završili u drugim ljudima. Tvrdi da su priče autentične.

Izvor: Večernje novosti

Check Also

autoput-koridor-11-put-f-d-alek-knnn

Potpisan ugovor o gradnji autoputa Preljina-Požega

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u Pekingu potpisao ugovore o finansiranju izgradnje …

Powered by Master Media (TM)