Breaking News
Home / Zanimljivosti / Hrana i piće / Pet namirnica može da nadoknadi vitamin koji tijelo ne proizvodi

Pet namirnica može da nadoknadi vitamin koji tijelo ne proizvodi

20220920171748_434817

 

 

Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima koji se nalazi u mnogim namirnicama, mastima i uljima. Takođe je i antioksidant, supstanca koja može da spriječi oštećenje ćelija i pruža zaštitu od ozbiljnih bolesti, uključujući srčana oboljenja i rak.

 

 

Tijelo ne može da proizvede ovaj vitamin, pa je neophodno da ga nadoknađujemo kroz ishranu. Najčešćih pet namirnica koje u sebi sadrže vitamin E:

 

Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slijede ga lješnici, oni su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Sljedeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za sjemenkama biljaka. Sjemenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove sjemenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

 

Ulja

Pošto sjemenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.

 

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

 

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.

 

glassrpske.com

 

Check Also

6331d674ceb4e-banka humanog mlijeka

Otvorena prva banka humanog mlijeka u BiH

  Koliko će „Banka humanog mlijeka“ značiti za roditelje i njihovu prijevremeno rođenu djecu najbolje …

Powered by Master Media (TM)