Breaking News
Home / Zanimljivosti / Pet biljaka koje će preživjeti jesen i zimu

Pet biljaka koje će preživjeti jesen i zimu

20191016185312_563813

Tokom jesenskih i zimskih mjeseci, mnogi domovi postaju negostoljubiva okruženja za biljke. Neke sobe su izložeen propuhu, druge su previše zagrijane, vazduh je uglavnom suv, a tu su i sobe koje su manje izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

U potrazi za izdržljivim biljkama koje mogu preživjeti sve ove uslove, donosimo vam popis biljaka uz koje ćete uvijek imati svježe zelenilo u kojem možete uživati i usred zime.

1. U slabo osvijetljenim sobama: Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia često na vrhu popisa biljaka koje će ”najvjerojatnije preživjeti” što je čini savršenim izborom ukrasne biljke za bilo koje doba godine. Ono što čini ovu popularnu biljku posebnom je njena izvanredna sposobnost da se uspješno razvija u prostoru s minimalnim svjetlom.

Dok je ova biljka sposobna preživjeti i u svjetlijim područjima, sposobna je i uspješno se prilagoditi mraku tokom zimskih mjeseci. Dakle, ključno je držati je na slabom osvijetljenju i ne zalijevati je često jer voli suvo tlo.

 

 

2. U slabo osvijetljenim sobama: Paprat

Mnoge vrste paprati ne trebaju puno svjetla. Međutim, iako mogu tolerirati niske razine svjetlosti, zahtijevaju visoku vlažnost i često zalijevanje. Paprat je prilično osjetljiva na svjeto, pa je stavite na mjesto gdje nije izravno sunčevo svjetlo, barem dio dana.

3. U pretjerano zagrijanoj sobi: Kaktus

Kaktusi vole suv vazduh i toplinu. Mjesto iznad radijatora je idealno mjesto za mali kaktus. Tokom zime žive u stanju mirovanja i jednom mjesečno ih je potrebno zaliti. Budući da su mnoge pustinje poznate po hladnim noćima, neke vrste pustinjskih biljaka možete odabrati za vaš prostor.

4. U sobi izloženoj propuhu: Klivija

Ako imate sobu koja je hladna i nije izložena sunčevom svjetlu, puno suncu, Klivija može biti idealan izbor. Ova izdržljiva biljka zapravo voli razdoblje hladnijeg vremena koje će omogućiti fantastično pupanje cvjetova, obično u narandžastoj ili ponekad zlatno žutoj boji.

Ne samo da će ova prekrasna biljka procvjetati, čak i u sobi izloženoj propuhu, jarke boje će uljepšati hladan prostor. Dodatan bonus je što Klivia voli suvo tlo, tako da je nećete morati zalijevati svaki dan.

 

 

5. Suv vazduh u sobi: Filodendron

Jedna od biljka koje tolerišu suc vazduh koji je tipičan za većinu domovam, je filodendron. Ovu biljku treba zalijevati samo jednom svake dvije sedmice. Uz to, uspijeva i na tamnijem mjestu u sobi.

nezavisne.com

Check Also

sljive-krupno-zrele-1

Kada se bere voće za rakiju

  Rakija se može proizvoditi od svih voćnih vrsta koje, sadrže šećer iz kojeg u …

Powered by Master Media (TM)