Breaking News
Home / RS - BIH / Politika RS - BIH / Pero Petrović za ATV: Bošnjaci u ovom mandatu 33 puta pokretali pitanje vitalnog i nacionalnog interesa

Pero Petrović za ATV: Bošnjaci u ovom mandatu 33 puta pokretali pitanje vitalnog i nacionalnog interesa

pero-petrovic-1

Gostujući u Večernjim vijestima ATV-a šef Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je da na današnjoj sjednici nije došlo do usaglašavanja stavova kada je riječ o uvođenju bošnjačkog jezika u srednje škole. Klub Bošnjaka je, kaže, na Zakon o srednjem obrazovanju Republike Srpske podnio tri amandmana.

Njima je, kaže Petrović, sporan član koji je prošao u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a u kojem stoji da će se nastava u srednjim školama izvoditi na jezicima tri konstitutivna naroda.

Bošnjaci, kaže Petrović traže da se imenuju koja su to tri jezika i zahtijevaju da se nastava izvodi isključivo na ijekavici, što je, tvrdi, totalna diskriminacija.

 

Priča o vitalnom i nacionalnom interesu je, kaže, pokretana i kada se donosio Zakon o osnovnom obrazovanju.

Petrović ističe da delegati u Vijeću naroda Republike Srpske poštuju Ustav, a da o problemu jezika treba da se usaglašavaju akademici i oni koji se profesionalno bave problematikom.

Kada je riječ o klubu Srba u Vijeću narodu, njegov zadatak je da brani vitalni i nacionalni interes Srba, kaže Petrović. Problem je, ističe, što klub Bošnjaka konstantno pokušava da uspori donošenje zakona u Republici Srpskoj. Vijeće naroda je, kaže, samo u ovom mandatu 33 puta pokretalo pitanje vitalnog i nacionalnog interesa Bošnjaka. To je, ističe, i svojevrstan rekord.

To je, kaže, dokaz da Narodna skupština Republike Srpske uspješno radi i konstantno donosi akta za koja je zadužena da donosi, dok s druge strane Parlamentarna skupština BiH i Parlament Federacije BiH imaju problema u svom konstituisanju. Najvjerovatnije je, kaže Petrović, da se time želi usporiti i rad Parlamenta Srpske.

Kada je riječ o paketu ustavnih reformi koji već devet godina čeka da bude aktiviran, Petrović kaže da problem ne nastaje kada prijedlog prođe sve instance, već kada dođe do Vijeća naroda, jer tada treba da dobije nadpolovičnu većinu u svim klubovima u Vijeću.

Pitanje ustavnih reformi, kaže ne može ni da bude pokrenuto, jer Bošnjaci ne žele da promijene glavni grad Republike Srpske niti titulara vlasništva nad imovinom Republike Srpske.

Problem se, kaže Petrović, može riješiti samo ako dođe do promjene načina biranja delegata u Vijeće naroda.

Kada je riječ o pritisku međunarodne zajednice da se što prije riješi pitanje promjene Ustava, Petrović ističe da insitucije Republike Srpske mogu same da odluče šta je dobro za nju i za narod koji živi na njenoj teritoriji.

“Svako nametanje iz Savjeta Evrope ili bilo koga, nećemo prihvatiti”, ističe Petrović.

Tim za odbranu dana Republike Srpske sutra donosi konačni odgovor na zahtjev deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti o Danu Republike.

“To je za nas gotova priča. Narod je na referendumu rekao koji je to Dan Republike Srpske, Ustavni sud Republike Srpske je rekao svoje mišljenje. Deveti januar je Dan Republike Srpske i on će ostati Dan Republike Srpske”, ističe Petrović.

Problem je, kaže, samo što se i ta inicijativa kao i odluka o pokretanju vitalnog i nacionalnog interesa Bošnjaka ne donosi u Vijeću naroda ni u Republici Srpskoj, nego van Republike Srpske.

“Možemo pretpostaviti da se to radi iz Sarajeva”, kaže Petrović.

ATV

Check Also

Sabor-SNSD-1

“SNSD OSTAJE SNAGA SRPSKE I NJENOG NARODA” Milorad Dodik ponovo izabran za lidera stranke

    Milorad Dodik reizbaran je danas za predsjednika SNSD, a novi Glavni odbor SNSD …

Powered by Master Media (TM)