Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Parovi bi da biraju, struka za jačanje zdravstva Srpske

Parovi bi da biraju, struka za jačanje zdravstva Srpske

20220811230115_428928

 

Parovi koji se bore sa sterilitetom, a iza kojih su dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje u Srpskoj, uskoro bi mogli imati mogućnost da prilikom trećeg postupka sami odaberu kliniku u inostranstvu u kojoj žele da obave tu proceduru.

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja RS parovima finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje u banjalučkoj zdravstvenoj ustanovi “MedikoS”, s kojom ima ugovor. Međutim, Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je sada u proceduri stručne rasprave, predloženo je da nakon finansiranja dva neuspjela pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje u Srpskoj, Fond može odobriti finansiranje još jednog pokušaja u zdravstvenoj ustanovi izvan nje.

 

 

 

Domaća udruženja koja okupljaju porodice sa problemom steriliteta dvojako posmatraju predložene novine. Dok jedni smatraju da će mogućnost izbora parovima povećati šansu za potomstvo, drugi navode da bi se na taj način odlio novac iz RS. Sličan stav imaju i stručnjaci koji smatraju da sva tri postupka treba da ostanu u zdravstvenom sistemu Srpske.

Predsjednica banjalučke “Rode” Dajana Kuzmanović kaže da se ovo udruženje intenzivno zalaže da parovima, bez obzira na uzrok steriliteta, bude omogućeno da bar jedan postupak obave u inostranstvu.

– Napisali smo desetine molbi brojnim ustanova i nadam se da će predloženo rješenje biti usvojeno. Kada su iza vas dva neuspjela pokušaja, prirodno je da želite ići dalje, vjerujući da ćete tamo negdje povećati šansu za roditeljstvo – rekla je Kuzmanovićeva.

Mogućnost izbora pozdravila je i predsjednica zvorničkih “Beba 1” Nikolina Oro.

– Ako bi to zaživjelo, bio bi to ogroman pomak za sve koji se bore sa sterilitetom, a koji nije problem isključivo pojedinca, već zajednice, s obzirom na demografsku sliku Srpske. Na sva zvona se priča o podsticanju nataliteta, a parovi koji silno žele djecu prinuđeni su da se obrate na jednu kliniku. Ne pružiti im mogućnost izbora je suludo – priča Oro.

S druge strane, predsjednica trebinjskih “Beba” Snježana Misita kaže da je za parove najvažnije da imaju tri besplatna pokušaja, a da mogućnost odlaska u inostranstvo nije od presudnog značaja.

– Ukoliko to bude usvojeno, novac bi se odlijevao iz Srpske, a mnogo je bolje da ostaje ovdje. Ni Srbija ni druge zemlje u regionu ne finansiraju parovima odlazak na procedure izvan svojih granica – rekla je Misita.

O predloženom nacrtu Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku u utorak je održao stručnu raspravu, a o pitanju člana koji se odnosi na mogućnost odlaska u inostranstvo pri trećem postupku načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS Vesna Ećim Zlojutro rekla je da bi predloženi član trebalo uskladiti sa zakonima EU i zemalja regiona.

– U UKC-u RS upravo se formira centar za vještačku oplodnju i smatramo da se treći pokušaj oplodnje treba odobriti u nekoj drugoj ustanovi Srpske, a ne izvan Republike. Takođe smatram da troškovi refundacije za vantjelesnu oplodnju izvan RS ne treba da prelaze iznos koji Fond plaća našim ustanovama – rekla je Ećim Zlojutro.

I u zdravstvenoj ustanovi “MedikoS” smatraju da bi sva tri postupka koja su predviđena obaveznim zdravstvenim osiguranjem trebalo da ostanu unutar zdravstvenog sistema Srpske, kao što je to slučaj u FBiH, zemljama regiona, pa i u Evropi. Dodaju da duže od dvije decenije u Srpskoj podstiču razvoj reproduktivne medicine te da ih je obradovala vijest o skorom otvaranju centra za vještačku oplodnju u UKC-u.

– Reproduktivna medicina je važna za pacijente u Srpskoj i za našu budućnost. Važno je da ta oblast bude na što je moguće višem nivou u RS, jer tako gradimo bolji zdravstveni sistem sa većim brojem primijenjenih metoda. Kao ustanova sa više od 20 godina iskustva u toj oblasti, ali i kao naučno-nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Novom Sadu sa zadovoljstvom ćemo sve svoje resurse staviti na raspolaganje kolegama iz UKC-a – naveli su u zdravstvenoj ustanovi “MedikoS”.

 

 

Cijena

Snježana Misita kaže da je postupak vantjelesne oplodnje u Srpskoj najjeftiniji te da bi parovi, ukoliko bi se za treću proceduru odlučili u inostranstvu, dio troškova zbog tamošnjih cijena morali snositi sami.

– Procedura u RS košta 5.500 KM, koliko Fond i finansira, dok se u drugim zemljama ta cijena kreće od 10.000 do 20.000 KM, tako da bi parovi koji bi se odlučili za inostranstvo dobili tek dio potrebnih sredstva, što bi praktično značilo dva i po postupka po paru – istakla je Misita.

 

glassrpske.com

Check Also

racic

Račić: Od sljedeće godine direktan let za Atinu

  Očekujemo nove letove za Atinu ili neko grčko ostrvo, rekao je direktor Aerodroma Banjaluka …

Powered by Master Media (TM)