Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / OZBILJNE POSLJEDICE ZA DOBAVLJAČA Spor između Folksvagena i Preventa bliži se kraju

OZBILJNE POSLJEDICE ZA DOBAVLJAČA Spor između Folksvagena i Preventa bliži se kraju

folksvagen

Spor između Folksvagena i Preventa se približava kraju. Prema “Handelsblattu”, Folksvagena i dobavljač Neue Halberg Guss (NHG), koji pripada Prevent grupaciji, uskoro će postići sporazum, izvještava Indikator.ba.

Sporazum će, kako tvrdi njemački list, imati ozbiljne posljedice za dobavljača.

Pozivajući se na neimenovane izvore, “Handelsblatt” navodi da će NHG isporučivati “znatno manje” dijelova Folksvagenu. Govori se o padu od 50 odsto. Iako bi Folksvagen trebao platiti veću cijenu za dvije do tri godine, NHG bi morao dugoročno smanjiti troškove.

Prema navodima sindikata IG Metall, NHG zapošljava oko 2.150 ljudi u postrojenjima u Sarbriken i Lajpcigu. Ukoliko bi Folksvagen izostao kao najvažniji kupac ili se uvjeti znatno pogoršaju, ti će poslovi biti u opasnosti. IG Metall strahuje da bi Prevent mogao pokrenuti strategiju sličnu prije nekoliko godina, sa podružnicama ES Automobil Guss i Car Trim.

Prema navodima iz IG Metall-a, Folksvagen ima oko 70 odsto narudžbi od NHG-a – i sličan scenario iz 2016. godine mogao bi imati kobne posljedice za više od 2.000 zaposlenika.

– Bez Folksvagena naša će budućnost izgledati potpuno crna – kazao je Bernd Geier, predsjednik radničkog vijeća u Sarbrikenu.

Istovremeno, list Focus je izvijestio da Preventov Neue Halberg Guss (NHG) planira zatvoriti lokaciju u Lajpcigu do kraja 2019. godine.

Firma namjerava pregovarati o socijalnom planu s radničkim vijećima za oko 800 zaposlenika, rekao je voditelj pogona Thomas Pregel.

Pogon u Sarbrikenu s trenutno oko 1300 zaposlenika nastaviće da radi, piše Radiosarajevo.ba.

Autor: Srpskainfo

Check Also

20190214164658_523014

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti: Malim borcima potrebna još veća podrška

  Djeca oboljela od malignih bolesti tokom liječenja prolaze kroz mnoge teške kako fizičke, tako …

Powered by Master Media (TM)