Breaking News
Home / Zanimljivosti / Ovo morate znati pre berbe

Ovo morate znati pre berbe

maline-male-kutijice

 

Ruke treba prati svaki put pre početka rada, nakon pauze, odmah nakon upotrebe toaleta, posle rukovanja zaraženim materijalom i dr. Ruke treba prati čistom vodom i sapunom, a onda obrisati papirnim ubrusima. Ukoliko se nose rukavice, pre njihovog korišćenja ruke treba oprati čistom vodom i sapunom.Najbolje je ukoliko se koriste rukovice da one budu za jednokraku upotrebu, a nikako oštećene ili zaprljane.

Berači treba da nose čistu odeću i obuću, a smeju jesti i pušiti na određenim mestima za to. Lične stvari, nakit i satovi, se ne smeju nositi u oblast proizvodnje svežeg voća, zato što mogu biti uzročnik bezbednosti hrane kojom se rukuje.

Berači sa simptomima proliva, povraćanja i žutice ne smeju raditi, a ukoliko imaju neku posekotinu prekriti je vodootpornim zavojem, kaoi ne kijati i kašljati preko svežeg voća.

Sanitarni objekti , toaleti moraju biti u blizini parcele, ali ne blizu izvora vode za navodnjavanje. U njima mora biti toalet papir i redovno čišćenje sredstvima za higijenu.

 

 

Održavati gajbice za berbu uvek čiste, oprane, po potrebi dezinfikovane, uvek samo za tu namenu, a u drugom slučaju detaljno ih spremiti za upotrebu. Kutije za berbu su za jednokratnu upotrebu.

Gajbice se uvek drže ili u ruci ili na nosaču, a nikako po površini zasada.Transport obranog voća. Transportno sredstvo pre i posle transporta voća mora se temeljno očistiti i dezinfikovati. Za dezinfekciju koristiti sredstva za prehrambenu industriju.Ako se
transportno sredstvo koristi i u druge svrhe, pre transporta i posle transporta voća, mora se temeljno očistiti i oprati, a po potrebi i dezinfikovati, kakobi sedovelo nameni.

 

Preporuka svim učesnicima u proizvodnji svežeg voća je da se pridržavaju navedenih mera kako bi higijenska ispravnost plodova bila na zavidnom nivou. 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Milena Gvozdić

Check Also

zp-potkrovlje (3)_620x0

Potkrovlje po vašoj meri

  UKOLIKO imate stan ili kuću sa potkrovljem, koje koristite samo za odlaganje retko korišćenih …

Powered by Master Media (TM)