Breaking News
Home / Srbija / OVE LEPOTICE ZAJEDNO PIŠU ISTORIJU Prvi put kompletno ženska posada u avionu “Er Srbije”

OVE LEPOTICE ZAJEDNO PIŠU ISTORIJU Prvi put kompletno ženska posada u avionu “Er Srbije”

 

DUvktkqTURBXy9jY2Y1MjE0MzU4YTRlY2UyOTdmZjFmZjE5N2QxYmJmNi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Prvi put u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva danas će sa aerodroma Nikola Tesla avionom “Er Srbije” uzleteti kompletno ženska posada.

U kokpitu za komandama aviona Erbas A-320, na letu za Pariz u 17:05 sati, su kapetan Vesna Aleksić i kopilot Mirjana Stoijlković, dok će u kabinskoj posadi biti Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević.

zenska_posada_stujardese_ersrbija_beograd_vesti_blic_safe

Vesna Aleksić leti kao kapetan u “Er Srbiji” od 2014. godine, ali ovo je prvi put da će u avionu biti ženski kokpit.

– Izuzteno mi je drago što ću danas leteti sa Mirjanom i što pišemo istoriju “Er Srbije” – rekla je Vesna novinarima uoči leta.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Govoreći o tome kakve su reakcije putnika kada im se iz kabine obrati ženski glas, Vesna kaže da je u početku putnicima to bilo neobično, ali da su se već navikli pa su komentari uglavnom pozitivni.

Kaže da su i muškarci i žene bili podjednako iznenađeni kada čuju da žena upravlja avionom.

– Putnici su se već navikli, ima i onih koji često putuju sa nama i već nam iz kabinske posade prenose pozitivne komentare – rekla je Vesna.

Ona kaže da joj nije važno da li je kopilot muškarac ili žena jer su u “Er Srbiji” sve kolege profesionalc, sa kojima se dobro slaže i sarađuje, ali ipak ponavlja da se raduje letu sa koleginicom.

Vesnu i Mirjanu već 25. maja očekuje novi zajednički let.

Njihov je ceo avion!

Foto: Rade Prelić / TanjugNjihov je ceo avion!

Vesna objašnjava da zbog velikog broja zaposlenih sistem planira i odredjuje ko će sa kim raditi, ali će njih dve već ovog meseca zajedno leteti dva puta.

Zajedničkom letu raduje se i kopilot Mirjana Stojikljović.

– Radujem se ovom danu, ponosna sam i srećna što letim sa Vesnom i što zajedno pišemo istoriju – rekla je Mirjana.

U “Er Srbiji” ima šest žena pilota, a pre samo četiri godine nije bilo nijedne.

Vesna i Mirjana su dve žene piloti koje lete na Erbasu dok još jedna njihova koleginica upravlja ATR-om, a još tri pilotiraju Boingom 737.

Mirjana Popović kaže da nema nikakve razlike između muške i ženske pilotske posade jer svi oni svoj posao rade najbolje što umeju.

Srećan put na letu za Pariz ženskoj posadi poželo je i generalni direktor “Er Srbije” Dane Kondić koji ih je ispratio na prvi zajednički let.

Tanjug

 

 

Check Also

Depositphotos-zlatibor-(1)_620x0

Pet najpopularnijih letovališta u Srbiji

Ako ste odlučili da odmor provedete u Srbiji, dajemo nekoliko kratkih predloga za najpopularnija mesta …

Powered by Master Media (TM)