Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / OVA PRAVILA SU OBAVEZNA Kako obilježiti Svetog Nikolu kada epidemija korona virusa NE STAJE

OVA PRAVILA SU OBAVEZNA Kako obilježiti Svetog Nikolu kada epidemija korona virusa NE STAJE

Slava-872x568

 

Zbog epidemije korona virusa, pravoslavni vjernici u Srpskoj predstojećeg Svetog Nikolu proslaviće značajno drugačije u odnosu na dosadašnji način svetkovanja.

Struka je izričita bez masovnih okupljanja za slavskim trpezama, a sličnog je stava i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, koje poziva na obilježavanje slava u krugu porodice.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS više puta su upozorili da građani moraju da budu svjesni ozbiljnosti situacije i da se ponašaju odgovorno, posebno u ovom periodu slava i predstojećih praznika.

 

 

– Niko nikome nije zabranio da proslavi slavu, ali to ne može da bude kao ranije, sa više ljudi na jednom mjestu istovremeno. Dakle, ne više od 10 osoba na jednom mjestu, bez muzike uživo, bez grljenja i ljubljenja. Jer, dovoljno je da je jedna osoba zaražena, pa da se zaraze ostali – naglasio je direktor IJZ RS Branislav Zeljković.

On je podsjetio da se i u prošlosti slava slavila u krugu porodice.

– Način proslave, naravno, određuje se u kući domaćina, ali se nadamo da je i samom domaćinu cilj da svi njegovi gosti i njegova porodica budu i ostanu zdravi – naglasio je ranije Zeljković za Srpskainfo.

Sveštenici takođe pozivaju građane na oprez, uz objašnjenje da na slavi ne mora da bude 50 ljudi, da bi ona bila obilježena onako kako treba.

– Centralni momenat svake slave su hljeb i vino. Nije važno da za stolom bude gužva, nego da se sabere porodica, da se prekadi žito, upali krsna svijeća, pročita „Očenaš“, pripremi hljeb i vino. Naravno, proslavljanje slave ne treba prekidati, ali u ovim uslovima nešto moramo redukovati. Međutim, nijedno ograničenje nas ne sprečava da se saberemo oko imena Božjeg – poručuju sveštenici.

srpskainfo.com

Check Also

158054

Manastir Dečani među 12 najugroženijih objekata kulturnog nasljeđa Evrope

Evropa nostra, organizacija civilnog društva koja se bavi zaštitom kulture i prirode, i Institut Evropske …

Powered by Master Media (TM)