Breaking News
Home / Susjedne opštine / Rudo / OTVORENA IZLOŽBA IKONA

OTVORENA IZLOŽBA IKONA

SA-IZLOŽBE-IKONA
RUDO – U Rudom je otvorena izložba slika koju čine radovi polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” iz Istočnog Sarajeva. Riječ je o umjetničkim kopijama ikona sa ikonostasa Stare i Saborne crkve u Sarajevu i Manastira Dobrun.

Na izložbi je prikazano 20 ikona autora Dijane Jokanović, Jovana Tuševaka, Gorana Bakovića, Dragice Vranješ, pa onda Tijane Radović, Minje Vukmirović i Željka Boškovića.

Goran Janićijević
Posjetioci su vidjelii i ikone urađene od Jasenka i Andree Mirnić, Maline Mojsilović, Božidarke Drobnjak kao i Vesne Stanišić, Bosiljke Dunić, Ljubiše Vulešića Zdravka Ninkovića.

Autori ikona su i Brankica Sladoje, Krstina i Majk Avlijaš, i Kristina Kraljević.

Izložbu je otvorio ruđanski slikar Radomir Jagodić koji je rekao da ikonu još nazivaju prozorom u vječnost.

„ Izložena djela su stvarna kopija i veličinom i sve su rađene po originalnom izgledu ikona kao što se radi na Zapadu da bi se napravila rezervna kopija ovokvog umjetničkog djela i kulturne baštine jednog naroda“, dodao je Jagodić.

Profesor ikonopisa Goran Janićijević kaže da su ukone kopirane u odnosu jedan prema jedan, istog su formata pa su to nova umjetnička djela jednog značajnog nasleđa Mitropolije dabrobosanske.

Radomir Jagodić
„Navjeći dio ovih ikona se čuva u riznici Stare crkve u Sarajevu a ima ih nekoliko i u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu kao i Saborne crkve u Sarajevu.

Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ u Istočnom Sarajevu osnovan je 2016.godine s ciljem da prvenstveno mladima pomogne u njihovom duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju.

R. TASIĆ-visegradskevijesti.com

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

PEDRAG-OSTOJIC

CARSKI SONETI MLADOBOSANSKE KNjIŽEVNOSTI – Višegradske vijesti

RUDO -U Rudom je, u okviru programa manifestacije „Vidakovićevi dani kulture“ održan naučni skup pod …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)