Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Otvaranje Kuće Iva Andrića i sporazum o saradnji Hreceg Novog i Višegrada

Otvaranje Kuće Iva Andrića i sporazum o saradnji Hreceg Novog i Višegrada

 

94C3C110-9FF9-4AC8-BE63-FF5A4D09B611Djelimično obnovljena kuća nobelovca Iva Andrića na Toploj biće od večeras ponovo otvorena za posjetioce. Tim povodom, na spratu kuće, u 20 časova,  najavljeno je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između opština Herceg Novi i Višegrad. Nakon toga uslijediće umjetnički program.

 

Sporazum će, polazeći  od tradicionalno prijateljskih odnosa dva grada i njihove bliskosti u oblasti kulture i stvaralaštva, koja se manifestovala i kroz činjenicu da da su oba grada bila značajan dio života i stvaralaštva nobelovca Iva Andrića, potpisati predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurđević, naglašavaju iz lokalne uprave.

U okviru kulturno zabavnog programa, biće upriličena predstava „Andrićeve hercegnovske staze“. Uloga nobelovca povjerena je prvaku drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Igoru Đorđeviću, dok je za konferansu zadužena Marija Bergam. Uz to, biće otvorena izložba „Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata“, dr Tatjane Korićanac. U muzičkom dijelu programa nastupiće Danica Krstić.

Sjutra će biti  predstavljena knjiga „Andrić u Herceg Novom“, dr Vladimira Roganovića.  U programu učestvuju prof dr Dragana Radojičić, Marija Bergam, Radivoje Raša Bukvić i Igor Đorđević.

Podsjetićemo da je lokalna uprava, u saradnji sa JUK Herceg festom i Turističkom organizacijom za sada upristojila samo dio kuće koji će biti otvoren za posjetioce, dok će kompletno uređene biti završeno do 2020. godine. Tada će grad, zahvaljujući prepoznatom značaju koji ima Andrićeva kuća, ali i podršci od skoro 200 hiljada eura kroz projekat COCO TOUR, dobiti modernu, restauriranu kuću literature i reprezentativno mjesto za kulturnu, umjetničku ali i turističku ponudu.

radiojadran.com

Check Also

Donald-Tramp1

“DONALDE, POMAŽI” Srbi u Americi Trampu i Kongresu predali 37.000 POTPISA tražeći pomoć za dešavanja na Kosovu

  Američki Srbi zatražili su od predsjednika SAD Donalda Trampa i Kongresa, uz 37.000 potpisa, …

Powered by Master Media (TM)