Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / OSTROG, MORAČA, ĐURĐEVI STUPOVI UGROŽENI Koje su posljedice usvojenog propisa u Crnoj Gori

OSTROG, MORAČA, ĐURĐEVI STUPOVI UGROŽENI Koje su posljedice usvojenog propisa u Crnoj Gori

Ostrog1

 

Usvajanjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ugroženi su svi manastiri i crkve Mitropolije SPC na prostoru Crne Gore, prvenstveno sagrađeni do 1918. godine. Riječ je o svetinjama čija vrijednost prevazilazi granice Crne Gore i koji su biseri pravoslavlja – Ostrog, Morača, Cetinjski manastir, Savina, Đurđevi stupovi.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji godinama, od 2015. pokušava da usvoji režim Mila Đukanovića, u petak oko tri sata ujutro ušao je u ‘zakonik’ nekadašnje članice zajedničke države. Tokom takozvane rasprave o amandmanima, koja je bila sve osim razmatranja uloženih prigovora s obzirom na to da je stotinak amandmana odbijeno u pet minuta, u skupštinskoj sali nije bilo opozicije. Oni su svi ranije privedeni nakon što je jedan od opozicionih lidera iščupao mikrofon ispred predsjednika crnogorskog parlamenta, a što je bio uvod u šire koškanje.

Vladike i sveštenstvo u Crnoj Gori pozvali su u petak narod da ne izlazi na ulice jer je prethodnu noć obiježilo nasilje crnogorske policije u pokušaju da razbiju barikade. Među pretučenima širom Crne Gore, koja je satima bila blokirana jer se narod nije razilazio sa glavnih saobraćajnica, jeste i vladika dioklijski Metodije. On je bio sa okupljenim narodom na mostu na Đurđevića Tari, a teže su povrijeđena dva vjernika Srpske crkve koji su svojim tijelima pokrili vladiku i tako ga zaštitili – jednom je polomljen kuk, drugom ključna kost.

Šta će se sada događati?

U krajnje užarenoj atmosferi širom Crne Gore u svim većim gradovima dominantan je osjećaj da gruba riječ može izazvati sukob, iz Mitropolije se građani neprestano pozivaju na smirenost. Vladike i sveštenstvo su protekla dva dana bile na svim punktovima i pokušavali da kontrolišu situaciju, budu tampon između policije i naroda. Episkopski savjet eparhija SPC u Crnoj Gori obavijestio je u petak da će povodom izglasavanja diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovijesti, a koji je po svemu uperen protiv Eparhija SPC, čime je pogrebeno pravo i pravda u Skupštini Crne Gore, na svim hramovima na svaka dva sata zvoniti zaupokojena zvona do Božića.

Najspornija odredba zakona koji je usvojila crnogorska skupština glasi:

Foto: Boris Pejović/EPA

– Svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice biće prepoznati kao državna imovina.

 

 

 

 

Zakon su crnogorska vlada a potom i parlament usvojili, iako je na njegovu sadržinu imala primjedbe Venecijanska komisija, a predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću obratili su se patrijarsi – carigradski Vartolomej i ruski Aleksej. Ovim povodom reagovao je i papa Franja. Srpska crkva praktično je dobila podršku relevantnih i ne samo crkvenih faktora.

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, u izjavi za Blic kaže da je usvojeni zakon opasan presedan.

– Vlast, odnosno država Crna Gora ne može da dokaže da joj je pripadala ijedna crkva. Ali problem koji donosi ovaj zakon najjednostavnije rečeno jeste činjenica da oni mogu da se upišu ili upišu bilo šta, a da Mitropolija kada oni to urade mora da dokazuje da joj je pripadalo i pripada – kaže otac Gojko.

Kako dodaje, cjelokupni angažman vlasti je osmišljen koncept.

– Zakon je samo dio te priče, a cilj da stvore svoju crkvu pod kontrolom države. Sa zakonom i širom slikom, svaka svetinja Mitropolije SPC je ugrožena – poručuje otac Gojko.

Na pitanje o predstojećim danima, rektor Cetinjske bogoslovije kaže da će biti angažovani najjači pravni timovi. A kada je riječ o okupljanju naroda, poručuje: “Sam Božić nas zove na okupljanje”.

Sigurno je da u Mitropoliji Srpske crkve predstoji neprestana pravna borba. Zakon nepromijenjen i bez prihvaćenog ijednog amandmana je neprecizan, i to je u svemu dodatni problem. Pojedini bitni dijelovi bukvalno zavise od tumačenja ili namjere vlasti.

Foto: Portal Antena M/Youtube Screenshot

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog tima Mitropolije, pojašnjava:

– Kada zakon stupi na snagu, država će morati da pokreće postupke. Ma šta oni mislili, ali ne mogu da prisvoje hram bez vođenja postupka. Oni, država, smatraju da to mogu da završe u upravnom postupku. Kao sveštenik, ali i pravnik znam da to ne može i da će država morati sa nama da ide pred nadležne sudove i parnične postupke – kaže Džomić.

 

Zabrinut i patrijarh Irinej

Srpski patrijarh Irinej pozvao je u petak crnogorske vlasti da prestanu sa brutalnim terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom, njenim sveštenstvom i vernim narodom i zatražio da se puste na slobodu svi uhapšeni koji su branili svoje svetinje.

– Neljudsko prebijanje vikarnog episkopa dioklijskog g. Metodija, sveštenika i srpskih pravoslavnih vjernika, samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vjere čin je nezabilježen u Evropi od pada fašizma i prestanka boljševičkog terora – naveo je poglavar SPC.

Oglasili su se i vladike raško-prizrenski Teodosije i diseldorfsko-nemački Grigorije. Episkop Teodosije ukazao je na opasnost da se identična namjera i zakon preliju i na prostor Kosova i Metohije. Vladika Grigorije rekao je da je uvjeren da srpski narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je crkva, na kakvim je temeljima izrasla, čija je i kako se za nju treba boriti.

Opozicioni Demokratski front upozorio je da se ne može pendrecima i maricama utjerivati novi identitet. Poslanici DF su poručili da su zahvalni predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću što je “ujedinio pravoslavnu Crnu Goru”. Crnogorska skupština nije ostala usamljena u čarkama. U petak je i u parlamentu Srbije došlo do sukoba predstavnika opozicije i vladajuće većine.

 

 

 

 

Zahtjev za ocjenu ustavnosti

Kako je za Blic rečeno u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj SPC, biće podnet zahtjev za ocjenu ustavnosti novog Zakona o slobodi veroispovesti. Nakon burnog usvajanja zakona kojim se nastoji oduzeti imovina SPC, ali i izjednačiti kanonska Srpska crkva i nepriznata takozvana crnogorska, slijedi procedura: zakon se dostavlja predsjedniku države, on ga proglašava ukazom i vraća u Skupštinu. Potom se objavljuje u „Službenom listu“. Prema procjenama, proces bi trebalo da bude okončan sredinom januara.

Vučić : Nadam se da će svetinje biti sačuvane

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je u petak da izražava zabrinutost i nadu da će svetinje SPC u Crnoj Gori biti sačuvane.

– Mi ćemo u skladu sa diplomatskim mogućnostima, striktno vodeći računa o našim pravima i obavezama, ne urušavajući prava druge zemlje, pokušati da pomognemo našem narodu i našoj Crkvi i znanjem i stručnošću naših pravnika i na sve moguće druge načine – rekao je Vučić i dodao da vjeruje da će se i uzavrela atmosfera prevesti na mirnije tokove.

 

srpskainfo.com

Check Also

154727

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, dan rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Svima …

Powered by Master Media (TM)