Breaking News
Home / Zanimljivosti / Orezivanje u pravo vreme za dobru berbu

Orezivanje u pravo vreme za dobru berbu

sljiva-zasad-ugljevik-2

Rezidba šljive u punoj rodnosti je obavezna pomotehnička mera u intenzivnim zasadima. Cilj rezidbe je da se uspostavi optimalan odnos vegetativnog rasta i rodnosti.

Rezidbom šljive na rod treba zadržati oblik krune i omogućiti maksimalno ispoljavanje rodnog potencijala. To se postiže kombinacijom zimske i letnje rezidbe. Po pravilu, u kruni treba da se nalazi po 1/3 letorasta starih 1, 2 i 3 godine.

Donji delovi krune ne smeju biti zasenjeni. Rezidbom se uklanjaju i starije grane, kao i jednogodišnji letorasti pri vrhu. Zimskom rezidbom se redovno vrši blago prekraćivanje dugih i mešovitih rodnih grana, kako bi se sprečilo njihovo ogoljavanje, a letorasti u unutrašnjem delu krune se ili uklanjaju sasvim ili se proređuju.

 

Takođe, vrši se prevođenje ovih grana na slabije bujnu granu kako bi se održavala bujnost. Tokom perioda održavanja uzgojnog oblika neophodno je obezbediti nove priraste koji će poslužiti za blagovremenu zamenu poluskeletnih grana.

Sorta Stanley rađa na kratkim rodnim grančicama i trnastim izraštajima formiranim na dvogodišnjem i starijem rodnom drvetu, pa zahteva redovnu i intenzivnu rezidbu. Sorte Čačanska lepotica, Čačanska rana, Čačanska najbolja se orezuju na sličan način kao Stanley s tim što se kod ovih sorti duge i mešovite rodne grančice prekraćuju na 2/3 svoje dužine. Sorta Čačanska rodna se orezuje na sličan način kao prethodne, ali znatno oštrije.

 

Letnja rezidba se svodi na korekciju zimske rezidbe kod standardne sadnje, dok se kod guste sadnje, obavljaju iste operacije kao i pre stupanja u punu rodnost, tj. povijanje mladara,  pinciranje…

Izvor: Domaćinska kuća

 

Check Also

20190817193139_553939

Zakotrljao se novi Kia SUV

  Korejski proizvođač pokrenuo je proizvodnju modela Seltos u svojoj fabrici u Indiji. Kia je …

Powered by Master Media (TM)