Breaking News
Home / Zanimljivosti / Opet rodila malina i cveta voće, biće oštra zima?!

Opet rodila malina i cveta voće, biće oštra zima?!

info-malina-1

 
Malinjaci kod Nove Varoši ovih dana su se opet okitili plodom kao da je sredina leta. I jabuke, kruške i trešnje su iscvetale po drugi put, što prema narodnom verovanju najavljuje dugu i oštru zimu.

Ukoliko ne bude jutarnjeg mraza, u malinjaku Milanka Raketića u Draževićima ovih dana će nova berba. Mladi lastari savili su se pod težinom ploda, a malina koja se crveni na jesenjem suncu nije ni malo lošijeg kvaliteta u odnosu na onu koja je ubrana u julu. U zaseoku Mokreč nadomak grada, Raketić ima 10 ari maline, uglavnom sorte vilamet.

 

 

Slično je i kod Rista Drulovića u Кrivodolu iznad Zlatarskog jezera, a jesenas su rodili i malinjaci u Čelicama, Bistrici, Rutošima, Radoinji, na Brdu…

-Malinu gajim dugo godina i do sada se ništa slično nije dešavalo. Rodila je opet skoro svaka druga, treća stabljika. Letošnju malinu sam predao u hladnjaču, dok će ova jesenja verovatno u džem i sok- kaže Raketić.

Gotovo da nema voćnjaka u ovom delu Srbije bez jesenjeg behara. Cvetovi su doduše retki, tek po nekoliko na stablu, a nije retko da se na istoj grani nađu i plod i cvet.

 

 

-Prema narodnom verovanju, jesenje cvetanje voća najavljuje izuzetno hladnu zimu. Međutim, ni klima više nije ista kao pre, pa su i ove prognoze na osnovu pojava u prirodi sve manje pouzdane- kažu meštani planinskih sela .

Agronomi kažu međutim, da je jesenji behar izmamilo neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine i da bi voćari umesto “babskim pričama” trebali više pažnje da posvete agrotehničkim merama, kako bi im zasadi što spremnije dočekali snegove.

(Ž. Dulanović)

infoagrar.rs

Check Also

Price-sa-dusom-Shabby-Dream-19_1600x1067

Od nameštaja koji je za bacanje, Marija pravi UNOSAN POSAO: Sve je staro 100 godina, a najbolji kupci iz Vojvodine

Atelje u Zemunu koji sam posetio sa fotografom bio je pun raznih komada nameštaja, tek pristiglih …

Powered by Master Media (TM)