Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / Održano dobrotvorno veče za nastavak gradnje crkve zadušnice u Gornjoj Јošanici (VIDEO)

Održano dobrotvorno veče za nastavak gradnje crkve zadušnice u Gornjoj Јošanici (VIDEO)

111768

U Foči je održano dobrotvorno veče za nastavak gradnje crkve zadušnice u Gornjoj Јošanici, na mjestu jednog od najmasovnijih stradanja srpskih civila u proteklom ratu. Među njima i djeca od dvije,sedam i deset godina.

Četrdesettrogodišnja Dušanka Lalović imala je sedamnaest godina kada je skrivena u šumi čudom preživjela masakrs na Nikoljdan 1992.godine. Pomiješanih osjećana ističe da je i tužna jer već 25 godina nema pravde za naredbodavce i izvršioce koji su naredili mučenje i svirepo ubijanje djece,žena i staraca.

 

“S druge strane sam i srećna jer evo podiže se ovaj hram za sve postradale za djecu, tri anđela”, kaže Lalović.

Gornja Јošanica je svetilište u kojoj je postradalo 56 novomučenika pravoslavnih. Hram kao svetionik vjere se podiže na mjestu pogubljenja kao u ranohrišćansko vrijeme – istaknuto je u Foči.

“Tako i danas pokušavao da koliko je moguće da slijedimo prve hrišćane da i mi izgradimo taj prvi hram na krvi jošaničkih novomučenika”, rekao je paroh ustikoljanski jerej Nikola Kovač.

U Građevinskom odboru ističu da su zahvalni svojim sugrađanima, ali i svima velikog srca od Trebinja do Australije koji su pomogli da se gradnja odvija planiranom dinamikom.

“Tako da ćemo i prije zime pokriti hram, a ovim novcem ćemo pokušati završiti sve na proljeće”, dodao je predsjednik Građevinskog odbora Slavko Đorđević .

 

Iz Građevinskog odbora poziv svim ljudima dobre volje da podrže akciju izgradnju zadušnog hrama u Gornjoj Јošanici kod Foče.

Uplate se mogu izvršiti na žiro-račun u Novoj banci: 555 8000020566722; Devizni račun: 5550000020567219

rtrs

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

mup

Pretresi u Foči: Zbog pranja novca uhapšeno 11 lica

Policijski službenici Policijske Uprave Foča nastavili su aktivnosti u sklopu operativne akcije kodnog naziva ‘Dojave’, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)