Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Od danas novi lijekovi na recept i preciznije definisanje oblasti bolovanja

Od danas novi lijekovi na recept i preciznije definisanje oblasti bolovanja

naslovna1

 

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas, mogu da očekuju nova prava iz zdravstvenog osiguranja, poput finansiranja dva nova lijeka na recept, ali i preciznije definisanje oblasti bolovanja koja se odnose na povrede na radu i profesionalna oboljenja. Tako da je trend proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja nastavljen je i u ovoj godini i dio je našeg poslovnog opredeljenja, jer je Fond u protekle tri godine u očuvanje zdravstva i bolnica, ali i uvođenjem inovativnih terapija izdvojio 100 miliona KM više sredstava.

 

 

Podsjećamo da od 1. novembra na Listi lijekova koji se izdaju na recept FZO RS nalaze dva potpuno nova lijeka, a  jedan od njih je buprenorfin  „u obliku transdermalni flaster“ koji se koristi u terapiji umjerenog do jakog bola poput kancerogenog bol, teškog neuropatskog bola, bolnog poremećaj optičkog nerva i dr. Ovaj lijek će se nalaziti na Listi A, što znači da je participacija 10 odsto ukoliko je riječ o osiguraniku koji nije oslobođen plaćanja ove obaveze.

Osim tog lijeka, Fond od sutra počinje da finansira i lijek  koji će se nalaziti na Listi B „prasugrel u obliku film – tableta“  koji sprečava stvaranja tromba kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom.

 

 

Riječ je o savremenijim lijekovima koji su u dosadašnjoj kliničkoj praksi pokazali bolje efekte liječenja što je još jedan pokazatelj da Fond intenzivno prati svjetske terapijske smjernice kako bi u zdravstveni sistem uvodio lijekove novije generacije u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Takođe, od danas se počinje primjenjivati i izmjena Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kojim je jasnije precizirano kada osiguranik ima pravo na povezivanje dana bolovanja, a sve u cilju još bolje zaštite prava osiguranih lica, posebno kada su u pitanju povrede na radu ili profesionalna oboljenja.

 

www.zdravstvo-srpske.org

Check Also

karcinomi-foto-shutterstock-e1549815452939

“ZDRAVSTVU POTREBNI DODATNI IZVORI FINANSIRANJA” Kako odgovoriti izazovima koja nameće SAVREMENA MEDICINA

  Godišnji trošak Fonda zdravstvenog osiguranja RS za citostatike iznosi oko 12 miliona KM, a …

Powered by Master Media (TM)