Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / OBNOVLjENA CRKVA U LUČU: Izgradio je janjičar Mehmed-paša Kukavica, sin pravoslavnog sveštenika (FOTO)

OBNOVLjENA CRKVA U LUČU: Izgradio je janjičar Mehmed-paša Kukavica, sin pravoslavnog sveštenika (FOTO)

62F9C876-A0BC-49D8-9794-1021A7E94F1F

 

SVEŠTENIK Dušan Andrić i Srbi sa Tjentišta, Vrbnice, Mješaja, Grandića i Prijeđela, dobrovoljnim prilozima i uz pomoć donatora, među kojima je bilo i Bošnjaka, rodom sa ovog područja, obnovili su crkvu u selu Luče, najstariju u Fočanskom kraju.

 

– Radovi na obnovi su trajali nepune dve godine, a na kraju je firma „Safir“, uradila peskarenje Crkve, čime je trajno zaštićena. Zahvalni smo svim donatorima, a po završetku svih radova, osveštenje ovog hrama je izvršio njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom – kaže za „Novosti“ sveštenik Dušan Andrić.

Foto: R. Milović

U Porti crkve na Luču, nastala je i priča „Tajna je starija od istine“ autora Radisava Mašića iz Foče, a po predanju od pre dva veka, kada su u Luču, Turci ubili sveštenika Pavlovića, a u Tursku mu odneli četverogodišnjeg sina, kojem je majka sasula vrelu vodu na levu mišicu, ne bi li ga Turci pustili.

 

Taj „žigosani“ dečak, alijas Mehmed-paša Kukavica, iz Turske je sa vojskom stigao u Foču 1572. godine i kraj jedne česme, gde je zastao da se napije vode,. upoznao staricu koja mu je rekla da su joj Turci pre 23 godine oteli dete iz naručja sa ožiljkom na levoj ruci. Bio je to iznenadni susret majke i sina, a u zahvalnost majci, Mehmed je u Luču sagradio Crkvu, koja je sada obnovljena.

 

www.novosti.rs

 

Check Also

20201120075255_632679

Životna priča patrijarha Irineja

    Patrijarh srpski Irinej umro je danas u Beogradu u 90. godini, od posljedica …

Powered by Master Media (TM)