Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Obilježeno 30 godina od ubistva Srba u Brodaru

Obilježeno 30 godina od ubistva Srba u Brodaru

ВИШЕГРАД, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Служењем парастоса и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју код тунела "Бродари" између Вишеграда и Рудог обиљежено је 30 година од убиства седам бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и двије медицинске раднице у овом тунелу.

Na Brodaru, između Višegrada i Rudog, obilježeno je 30 godina od stradanja osam boraca Vojske Republike Srpske, doktorke i medicinske sestre iz Doma zdravlja u Rudom, koje su svirepo ubili pripadnici tzv. Armije RBiH.

Radeći najhumaniji poziv, na Brodaru su stradale medicinska sestra Ljubica Kastratović i doktorka Stojana Јovović. Ubijene su u vidno obilježenom vozilu hitne pomoći. Pošle su da spasavaju živote, a njihova tijela su vraćena u razmjeni tek poslije dva i po mjeseca.

Kobnog septembra, braneći Republiku Srpsku, život je izgubio i Novak Arsić.

U Rudom se i danas pitaju zbog čega međunarodne norme ratovanja i zaštite zdravstvenih radnika nisu važile i za Srbe. Bolnije je i zbog toga što su zločinci nekažnjeni.

Poručeno je da Brodar mora ostati mjesto koje okuplja i podsjeća na istinu o stradanju srpskog naroda.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić rekao je da je u godini jubileja Vojske Republike Srpske i godina pomena poput ovoga u Brodaru, gdje su prije 30 godina ubijeni vojnici ruđanske i višegradske brigade i medicinsko osoblje.

– I poslije 30 godina zločinci i nalogodavci nisu procesuirani, a dosta dokaznog materijala je skupljeno i predato u Tužilaštvo BiH. Brodar je sinonim stradanja Vojske Republike Srpske, kao i njihovog spasenja. U tunelu je jedan od vojnika VRS popio otrov da ne bi pao u ruke zločinaca – istakao je Savić.

 

 

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se ne smiju zaboraviti oni koji su dali živote za Republiku Srpsku, a posebno slučaj u tunelu Brodar gdje su ubijeni civili koji su spasavajući tuđe živote izgubili svoj život.

– Niko od nas ne opravdava bilo koji zločin ako se desio nad drugim narodom, ali isto tako tražimo da se snosi odgovornost za stradanje srpskog naroda na ovim prostorima – istakao je Đurević.

Prema scenariju Vanje Bulića, režiser Srđan Dragojević inspirisan ovim događajima snimio je film “Lepa sela lepo gore”. U ovaj film utkana je ispovijest Mikajla Šimšića, jednog od preživjelih srpskih boraca iz tunela Brodar.

 

RTRS

Check Also

289999099633157ab8167c084904661_695x460

Jedna od najbržih lepotica Balkana i dalje je inspiracija za umetnost i sportiste

  Rađa se na crnogorskom Šćepan Polju gde se spajaju reke Piva i Tara, te …

Powered by Master Media (TM)