Aktuelnosti RS

Obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske

627d3e8c5a747-VRS

 

Ovo je dan kada se trebamo prisjetiti onih koji su stvorili Republiku Srpsku, naš mir i slobodu naroda. 12. maj jedan je od najvažinijih datuma u našoj istoriji, jer je tada, prije tačno 3 decenije formirana Vojska Republike Srpske – čulo se na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske.

“Obzirom da se radi o jubileju 30 godina Vojske Republike Srpske gledali smo da ovu proslavu obogatimo kroz više dana i u više nekih segmenata. Prvo smo prošli svim lokalnim zajednicama koje imaju status grada kroz Republika Srpska, gdje smo htjeli da baštinimo tradiciju na jedinstvo koje je krasilo srpski narod iz Republike Srpske”, rekao je Milorad Krajšumović, komandant trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

 

[ads1]

 

 

Komandant trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, raport je predao srpskom članu predsjedništva BiH. Ne smijemo zaboraviti one koji su utkali svoje živote u stvaranje naše sigurne budućnosti, poruka je Milorada Dodika.

“Ponosan sam na ono što je Vojsku Republike Srpske, kao narodna, oslobodilačka i odbrambena učinila. Vojska ostaje zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda, kao temeljni branilac naše slobode i jedan od temelja formiranja i očuvanja Republike Srpske u ratu i nekoliko godina nakon rata, u miru”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju. Ona živi i živjeće sve dok se okupljamo i sjećamo naših heroja, neustrašivih boraca i dok pamtimo njihove bitke, kaže predsjednica Željka Cvijanović.

“Ovo je bio još jedan od povoda pokažemo i iskažemo svoju lojalnost prema Republici Srpskoj i da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote za Srpsku i koji su u okviru vojske branili kuće i ognjišta porodica, domove, grobove, crkve i sve ono što čini jedan narod i njegov identitet”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Vojska Srpske je svoj posao odradila časno, na čelu sa generima koji su danas ovdje s nama, ali i onima koji su nažalost izgubili svoje živote u borbama. Tradiciju na sve njih s ponosom baštini Treći pješadijski Republika Srpska puk.

“Republika Srpska je formirala vojsku iz krajnje nužde, kao treću formiranu vojsku na ovim teritorijama. To znači da VRS nije formirana da bi ikoga napadala, nego da bi branila svoj narod i svoju teritoriju”, rekao je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

 

[ads2]

 

 

Od 200 hiljada boraca koji su bili dio Vojske Republike Srpske, mnogi su uklesali svoje živote u temelje slobode. Njihova imena uklesana su i u zidove u kasarni Kozara, što pokazuje da njihova žrtva nije zaboravljena.

Oni otadžbini ništa ne duguju, dug su svojim životima platili. I to preko 23 hiljade boraca koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske. Imena svih njih nalaze se u spomen sobi kasarne Kozara.

Izvor: ATV

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.