Breaking News
Home / Visegrad / Video / Obilježen Dan boraca i 215 godina od Prvog srpskog ustanka

Obilježen Dan boraca i 215 godina od Prvog srpskog ustanka

foto: fb/Radio Stanica Vgd
foto: fb/Radio Stanica Vgd
Širom Srpske obilježen je Dan boraca Republike Srpske. Centralna manifestacija održana je u Višegradu. Tamo je obilježeno 215 godina od početka Prvog srpskog ustanka. Žrtva boraca koji su četiri ratne godine stvarali Srpsku ne smije da bude zaboravljena. Republika Srpska mora da bude iznad svega, poručeno je sa skupa u Višegradu.

U ratnim godinama su odbranili Republiku. Udarili su temelje Srpskoj. Borci poručuju da žrtve pale za izvojevanu slobodu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu moraju biti sačuvane od zaborava.

– Ne treba to zaboraviti žrtve naših saboraca i potomcima treba pričati samo istinu – poručuje Božidar Todorović ,a njegov saborac Veljko Lasica dodaje:

– Želimo da ovo što smo stvorili sačuvamo za naša pokolenja, ne damo našu Republiku Srpsku. Živjela Republika Srpska!

 

Lekciju iz patriotizma, iz prve ruke danas su dobili višegradski đaci.

– Došli smo sa profesorima na istorijski čas, gdje učimo kako je stvarana Republika Srpska – kaže Katarina Vulić, učenica prvog razreda Ekonomske škole u Višegradu.

https://youtu.be/4V43THU_c0A

 

Borci su u ratu bili jedinstveni na braniku otadžbine. Јedinstveni treba da budu i u miru. Boračka organizacija mora da bude patriotska, nacionalna i da riješava probleme boraca, rekao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

– Naši borci su primjer kako treba braniti i voljeti svoju otadžbinu, državu i svoj narod. To je ono što treba poštovati i to je osnovna poruka skupa kojim obilježavamo Dan boraca Vojske i Policije Republike Srpske – kaže Savčić.

Borački dodatak, stambeno zbrinjavanje, olakšice prilikom penzionisanja – dokaz su da brige Vlade o materijalnom i statusnom položaju boraca i porodica poginulih, poručio je ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

– Moramo da slavimo naše pobjede i naše bitke i moramo da se podsjećamo na naše poginule borce i odajemo im dužnu počast, da budemo svjesni okruženja u kojem živimo, da budemo svjesni činjenice da su naši borci prvi put izvojevali slobodu na ovim prostorima i da je Republika Srpska jedini okvir u kojem možemo slobodno da živimo – ističe Milunović.

 

Višegradu su danas obilježene žrtve srpskih ustanika iz 1804. godine, te srpskih boracasve do posljednjeg rata. Pomenima i polaganjem vijenaca Dan boraca obilježen je širom Republike Srpske.

U Prvom srpskom ustanku više od 25.000 vojnika tadašnje srpske vojske počelo je srpsku revoliciju i uradilo temelje moderne srpske države. U toku Odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992-1995. godine Republiku Srpsku je branilo više od 215.000 vojnika. Svoje živote u temelje Republike Srpske ugradilo je više od 23.000 boraca.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Viškovići srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputili su čestitke povodom Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka.

Check Also

foto: fb/Radio Stanica Vgd

VIDEO : U VIŠEGRADU ODRŽANA MANIFESTACIJA “IZVORNO NA VODI”

  U VIŠEGRADU ODRŽANA MANIFESTACIJA “IZVORNO NA VODI”       Best free WordPress theme

Powered by Master Media (TM)