Breaking News
Home / Region / NOVI UDAR IZ PRIŠTINE: Spisak za hapšenje srpskih sudija i ministara

NOVI UDAR IZ PRIŠTINE: Spisak za hapšenje srpskih sudija i ministara

02-_620x0

I PRE nego što su uvođenjem drakonskih taksa faktički zabranili ulazak robe iz centralne Srbije na teritoriju Kosmeta, prištinske vlasti su 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, kako bi došli na Kosovo i Metohiju, saznaju “Novosti”.

Spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene, ukoliko dođu na neki od administrativnih prelaza. Na spisku u koje su “Novosti” imale uvid su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi i vrha srpskog parlamenta, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

Na ovoj “crnoj listi” iz kabineta Brnabićeve su: Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin. Nepoželjni predstavnici iz Skupštine – predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara…

 

 

Ovim potezom, posle CEFTA sporazuma, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posete i koji se primenjuje od 2014. godine. Po njemu je za planiranu posetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavestiti Prištinu. Po utvrđenoj proceduri, to obaveštenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je poseta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.

Serija nesuvislih mera Prištine i mlake i “pro forma” osude iz Evropske unije, definitivno su dovele dijalog sa Beogradom u ćorsokak. Sada je veliko pitanje, može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i do sada vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke. Svoje dalje delovanje po ovom pitanju, u sve komplikovanijoj situaciji, srpski državni vrh koordinisaće sa Rusijom i Kinom.

S obzirom na to da je spisak nepoželjnih “posetilaca” KiM sačinjen pre odluke u Interpolu da ne primi tzv. Kosovo u svoje redove, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima.

Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Dragomir Milojević, Vesna Ilić Prelić, Maja Gojković, Zorana Mihajlović

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je u subotu da je uvođenje taksa i pokazivanje sile prema Srbima u Kosovskoj Mitrovici deo jedne iste akcije koja za svoj cilj na prvom mestu ima rušenje predsednika Aleksandra Vučića, kao nužni preduslov za priznavanje celovitog i jedinstvenog Kosova:

Originalni spisak nepoželjnih osoba iz Srbije

– Jedini način da Srbija prizna Kosovo je da predsednik Vučić bude srušen i zamenjen nekim poslušnim i slabim. Ramuš Haradinaj i oni iz međunarodne zajednice koji mu dopuštaju da uvodi takse i krši SSP i CEFTA sporazum to znaju. A, dok Vučić vodi Srbiju ideja nezavisnog Kosova će trpeti poraze, što mu velike sile neće oprostiti.

ŠTRAHE: MIROVNA KONFERENCIJA

AUSTRIJSKI vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe smatra da bi Austrija trebalo da predloži mirovnu konferenciju za rešavanje pitanja Kosova. On je to izjavio na susretu sa predstavnicima srpske zajednice, gde je ponovio i da podržava ideju razmene teritorija.

– Kancelar Sebastijan Kurc, koji ima odlične kontakte sa Prištinom, trebalo bi tamo da izvrši uticaj, a ja, koji zastupam interese Srba, učinio bih to u Beogradu – rekao je Štrahe.

novosti.rs

Check Also

853DBE9A-5C98-4D28-AF1F-E390B74D5729

PCR test za ulazak u Srbiju više neće biti potreban

Krizni štab predložiće Vladi Srbije da se od petka ukine obaveza da građani Srbije, kao …

Powered by Master Media (TM)