Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Novi memorijalni maraton humanitarca Nevena Jovanovića, do Starog Broda u pomen 6000 ubijenih Srba 1942. Godine

Novi memorijalni maraton humanitarca Nevena Jovanovića, do Starog Broda u pomen 6000 ubijenih Srba 1942. Godine

 

neven-jovanovic-plivacki-maraton-visegrad
VIŠEGRAD – Humanista Neven Jovanović, koji živi i radi u Londonu, porijeklom iz predratnog Goražda, najavio je za nedelju, 18. avgusta, memorijalni plivački maraton rijekom Drinom od Višegrada do Starog Broda u dužini od 16 kilometara.
-Ovim skromnim činom želim da pošaljem poruku da se nikad ne zaboravi dugo skrivano stradanje Srba u ustaškom pokolju u Starom Brodu ratne 1942. godine, poručio je Jovanović.

 

“Ovo je moj drugi maraton do Starog Broda, nakon onog 2017. godine. To je svakako veliki izazov za mene, a hrabri me i podrška velikog broja prijatelja koji će me pratiti brodićima, a na početku će mi se simbolično pridružiti i jedan broj plivača iz Višegrada, pojašnjava Jovanović.
Кako očekuje do Starog Broda će plivati oko četiri časa, a i u povratku uzvodno plivaće jedan kilometar pred Višegradom.
Nezapamćen pokolj u Starom Brodu, Miloševićima i usputnim mjestima prema Drini izvršile su ustaške jedinice pod komandom zloglasnog Jure Francetića s proljeća 1942. godine.

 

memorijl u starom brodu
Ustaše su u ovom, decenijama skrivanom zločinu, ubile oko 6.000 Srba, žena, djece, starih i iznemoglih lica, koji su pokušavali da prelaskom Drine nađu spas u Srbiji.
Najmasovnija ubistva dogodila su se 22. marta 1942. godine, na pravoslavni praznik Mladence, a nastavljena su sve do početka maja 1942. godine.

 

U Starom Brodu, koji administrativno pripada Rogatici, podignuto je Spomen obilježje i kapela, a u završnoj fazi je izgradnja memorijalnog muzeja i jedinstvenog spomenika čije je osvećenje najavljeno za 7. septembar ove godine.

Slavko Heleta

Check Also

Dom-Zdravlja-Višegrad (1)

OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad

  OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad Da će APM tim – 5 Dr Milka …

Powered by Master Media (TM)