Breaking News
Home / Zanimljivosti / Novi Kia modeli na salonu u Busanu

Novi Kia modeli na salonu u Busanu

Kia-Busan-18-01

U Busanu na salonu automobila (Južna Koreja) Kia Motors predstavila je novi Niro EV. Potpuno električni Niro EV atraktivnog dizajna i s performansama krosovera ima domet od 380 kilometara.

Korejski debi koncepata SP i Stinger GT Wide Body u Busanu

Pored Nira EV, Kia Motors je na međunarodnom salonu automobila u Busanu prikazala još dva automobila. Koncept Kia SP – premijerno predstavljen na salonu u Indiji – ima domaću premijeru i pokazuje dizajnersku viziju Kijinih sportskih terenaca u bliskoj budućnosti. Kia Stinger GT Wide Body, koji tako doživljava domaću premijeru, prvi put je predstavljen na sajmu SEMA 2017. godine u Las Vegasu.

Dizajn i svestranost krosovera sa pogonom bez štetnih emisija

Kijina zvezda salona u Busanu, Niro EV zauzima jedinstven položaj na tržištu potpuno električnih krosovera. Inteligentan raspored, praktičnost i veliki domet znače da Niro EV zahteva manje kompromisa od ostalih električnih automobila. Kupci će se obradovati i zbog brojnih ugrađenih tehnologija, specifičnih za električne automobile, novih bezbednosnih pomagala i privlačnog izgleda eskterijera i enterijera.

U Južnoj Koreji u prodaji krajem godine, slede ostala tržišta

Uskoro nakon salona u Busanu kreće prodaja Nira EV – krajem godine u Južnoj Koreji, a početkom 2019. godine na ostalim tržištima.

Dizajniran u Kijinim dizajnerskim centrima u Kaliforniji i Namyangu (J. Koreja), Niro EV svojom elegantnom, aerodinamičnom karoserijom sa suptilno izvedenim površinama otelotvoruje praktičnost i privlačnost krosovera. Niro EV dokazuje da kupci električnih automobila u traženju štedljivijih automobila ne treba da se odriču emocionalno angažovanog dizajna ili svestranosti krosovera. Niro EV razlikuje se od postojećeg Niro Hybrida i Niro Plug-in hibrida zbog različitih ekskluzivnih dizajnerskih poteza.

Futuristički dizajn, koji je našao inspiraciju u konceptu Niro EV

Spoljni izgled Nira EV, koji je inspiraciju crpeo iz koncepta Niro EV, a prvi put je predstavljen na ovogodišnjem sajmu zabavne elektronike u Las Vegasu, zasniva se na pročišćenom i high-tech dizajnerskom konceptu. Njegova futuristička i aerodinamična maska, koja podseća na tigrov nos, donosi ugrađenu utičnicu za punjenje, sa ugraviranim logotipom Niro. Promenjeni ventilacioni otvori i nova LED dnevna svetla u obliku strelica u kombinaciji sa svetloplavim detaljima ostavljaju dobar utisak.

Gledajući s boka vitka linija i niski zadnji prozori naglašavaju elegantan profil automobila, što ostavlja više prostora za mišićave blatobrane. Niro EV se vozi na novim 17-inčnim aluminijumskim, dijamantno brušenim dvobojnim naplacima sa pet krakova na kojima se nalazi i Kijin sistem regenerativnog kočenja.

Promenjeni zadnji branik ima slične plave elemente kakvi su na prednjem delu automobila, dok nova LED zadnja svetla daju Niru EV karakterističan svetlosni potpis.

Moderna unutrašnjost sa tehnologijama, karakterističnim za električne automobile i krosovere

Kabina kombinuje moderan dizajn sa prostranošću i tehnologijama, koje dopunjuju pogon sa nultim emisijama. Unutrašnjost električnog Nira, koja se prvi put predstavlja javnosti, razlikuje se od ostalih varijanti Nira, jer donosi nova pomagala i dizajnerske elemente. Armaturna ploča dobila je novo svetloplavo osvetljenje, koje se nastavlja sa eksterijera, dok je dizajn središnje konzole pojednostavljen zbog ugradnje shift-by wire menjača, čime je Niro EV postao prvi Kijin model u Evropi sa ručicom menjača bez mehaničke veze.

Niro EV predstavlja novo ambijentalno osvetljenje, sa suptilnim osvetljenjem središnje konzole i menjača. Putnici mogu da biraju između šest boja – bela, siva, bronzana, crvena, zelena i plava. Unutrašnja obloga vrata je u svetlećoj sjajno-crnoj i plavoj boji, što  dodatno doprinosi futurističkom ambijentu.

Nirov sedmoinčni ekran osetljiv na dodir sa interfejsom HMI (human-machine interface) ostaje u središtu  armaturne ploče, ali je osavremenjen zbog specifičnosti električnih automobila. Novi infotainment sistem vlasnicima omogućava traženje punionica u blizini i praćenje nivoa napunjenosti i raspoloživog dometa baterije. LCD ekran sa meračima – takođe jedinstven za Niro EV, vozačima tokom vožnje omogućava intuitivno proveravanje informacija o vožnji i pogonu. Promenjena središnja konzola dobila je više prostora za odlaganje manjih predmeta i bežično punjenje mobilnih uređaja. Svetlo, koje se nalazi na vrhu armaturne ploče, prikazuje stanje napunjenosti za vreme faze punjenja. To vlasnicima omogućava da spolja odmah vide stanje, bez ulaženja u automobilo.

Kada je Niro 2016. godine lansiran inženjeri su za njegovu platformu predvideli upotrebu različitih pogona. Niro EV s baterijama i električnim pogonom, koji pruža jedan od najdužih dometa električnih automobila, u odnosu na konkurenciju nudi ne samo veću praktičnost i svestranost, nego i vizuelno privlačan automobil.

Međuosovinsko rastojanje dugo 2.700 milimetara nudi dovoljno prostora svim putnicima u predelu nogu, dok osećaj prostranosti naglašava izgled krosovera. Karoserija – širina 1.805 mm i visina 1.560 mm, omogućava maksimalnu prostranost u predelu glava i ramena kako putnicima napred tako i onima pozadi. Dužina Nira od 4.375 mm nudi zapreminu prtljažnika od 451 litar, što je više nego kod ostalih električnih automobila i plug-in hibrida.

Domet od 380 kilometara sledeće generacije električnog pogona

Kia Niro EV stvoren je da kombinuje svoj sportski, krosoverima inspirisan dizajn s velikim dometom i uz nulte emisije i performanse koje nude uživanje u vožnji. Sve to mu pruža električni pogon sledeće generacije, koji koristi nove proizvodne tehnologije, namenski razvijene za Kijina električne automobile.

Opremljen snažnom litijum-polimer baterijom kapaciteta 64 kWh Niro EV može da pređe više od 380 kilometara sa jednim punjenjem – bez emitovanja štetnih emisija. Za punjenje preko 100-kilovatnog priključka Niru EV trebaju 54 minuta kako bi napunio bateriju do 80 odsto. Kupci mogu ida zaberu i varijantu sa kapacitetom 39,2 kWh, koja ima domet do 240 kilometara sa jednim punjenjem.

Snagu preko prednjih točkova pruža motor od 204 konjske snage, koji proizvodi obrtni  moment od 395 Nm, trenutno raspoloživih, što Niru EV omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,8 sekundi. Baterijski sklop postavljen je ispod dna prtljažnika, što ovaj krosover zbog nižeg težišta na putu čini sličnijim limuzinama ili hečbekovima, kako bi pružao maksimalnu stabilnost i uživanje u vožnji na krivudavim putevima.

Napredni sistemi asistencije za pomoć vozaču

Niro EV u skladu sa sledećom generacijom pogona vozačima nudi zbir Kijinih naprednih sistema asistencije ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), koji pomažu vozaču u različitim voznim sredinama i situacijama u smanjenju rizika od sudara.

Aktivni bezbednosni sistemi, koje nudi Niro EV, između ostalog sadrže upozoravanje na opasnost od frontalnog sudara (FCW) sa sistemom za pomoć kod sprečavanja sudara (FCAA), pametni tempomat sa inteligentnim sistemom Stop&Go i sistemom za održavanje automobila na svojoj traci (LFA). Sistem LFA je deo 2. stepena tehnologija namenjenih samovozećim automobilima, koji prati automobila ispred u saobraćaju i prepoznaje oznake na tlu kako bi održavao Nira EV na njegovoj voznoj traci na autoputu. Sistem upotrebom spoljnih senzora kontroliše ubrzavanje, kočenje i pomicanje upravljačkog obruča u odnosu na kolonu automobila ispred i tako održava bezbedno rastojanje. Sistem LFA deluje pri brzinama od 0 do 130 km/h.

 

Kia SPKia Stinger

Korejski debi koncepta Kia SP

Premijerno predstavljen na nedavnom salonu automobila u Nju Delhiju (Indija), koncept Kia SP, koji pokazuje dizajnersku viziju Kijinih sportskih terenaca u bliskoj budućnosti, predstavlja se na domaćem tržištu. Robustan stil i široka, stabilna karoserija koncepta odlično se slažu s njegovim sportskim linijama, dugim poklopcem motora i tehničkim detaljima.

Njegovo široko ‘lice’ s širokim vodoravnim linijama oko dugog poklopca motora, koje povezuju farove sa satenskom hromiranom maskom motora, usmerava pažnju prema novoj varijanti Kijine jedinstvene maske u obliku tigrovog nosa. Dodatna svetla, koja su smeštena iznad farova, stoje unutar maske i tako ostavljaju jedinstven svetlosni pečat. Bočne oštre linije, koje se protežu od poklopca motora do prtljažnika, u kombinaciji s glatkim, elegantnim površinama karoserije stvaraju sportski izgled. Satenski hromirani detalji nastavljaju se i na zadnjem kraju automobila gde se spajaju sa zadnjim LED svetlima i tako kreiraju širok, stabilan izgled.

Unutrašnjost koncepta SP donosi širok LCD infotainment sistem, koji se proteže od središnje konzole do okruglih merača ispred vozača. Ovaj visokotehnološki izgled se slaže s vodoravnim linijama uzduž armaturne ploče i dizajnom eksterijera. Prozirni materijali sa osvetljenom pozadinom su korišćeni po čitavoj kabini i dočaravaju vrhunski, visokotehnološki ambijent.

Od sajma SEMA do Busana – Stinger GT Wide Body

Premijerno predstavljen 2017. godine na sajmu tjunera (SEMA) u Las Vegasu, Stinger GT Wide Body je takođe doživeo južno korejsku premijeru u Busanu. Automobil, koji je reinterpretacija Kijine fastbek sportske limuzine, za naručioca Kia Motors America prerađen je u poznatoj radionici West Coast Customs u Kaliforniji.

Stinger GT Wide Body, koji je ispiraciju crpeo iz trkačkih GT automobila iz 1970-ih, odskače pozamašnim branicima sa Stingerovom bočnom siluetom u obliku boce koka-kole. Koncept, koji ima niže oslanjanje (napred za 36 mm, pozadi za 31 mm), vozi se na 21-inčnim kovanim naplatcima Keen, na kojima su pneumatici visokih performansi. Aerodinamični komplet od lakih karbonskih vlakana i zadnji difuzor održavaju Stinger stabilnim pri visokim brzinama, dok 4-cevni izduvni sistem nesumnjivo svedoči da se ne radi o običnom sportskom automobilu.

Karoserija koncepta Stinger GT Wide Body lakirana je višeslojnim metalik lakom biserno plave boje. U unutrašnjosti su sedišta presvučena posebnom plavom kožom, armaturna ploča je tapacirana ručno šivenom sivom kožom, obruč upravljača je presvučen alkantara kožom, a središnja konzola je sjajno crne boje.

netauto.rs

Check Also

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima 665 l

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima

Došlo je vreme da napravite promene u enterijeru i osvežite svoj životni prostor? Krečenje zidova …

Powered by Master Media (TM)