Breaking News
Home / Zanimljivosti / Novi Audi A1 Sportback za urbani stil života

Novi Audi A1 Sportback za urbani stil života

Audi A1 SportbackAudi A1 SportbackAudi A1 Sportback

Ponuda modela Audi doživela je 2010. godine debi nove linije u obliku modela A1. Sada se pojavila druga generacija ovog uspešnog kompaktnog automobila. Novi Audi A1 Sportback dinamičnog dizajna idealan je suputnik za urbanu sredinu, ali je vrlo prikladan i za duža putovanja. Svojim infotainment sistemima i sistemima pomoći vozaču na nivou visoke klase, A1 Sportback čvrsto je umrežen s digitalnim svetom.

A1 Sportback je značajno produžen – s dodatnih 56 milimetara sad je dugačak 4,03 metra. Širina je ostala gotovo jednaka i iznosi 1,74 metra. Ovaj model nove generacije visok je samo 1,41 metar, ali zato širok trag točkova i kratki prepusti daju mu zategnut, sportski izgled.

Prepoznatljivim prednjim krajem dominiraju široka i nisko postavljena Singleframe maska i bočni usisnici vazduha. Ispod ivice poklopca motora nalaze se tri vodoravna otvora – posveta modelu Sport quattro, reli ikoni ove marke iz 1984. godine.

Kada se gleda sa strane, novi A1 Sportback također podseća na modele Audi Ur-quattro i Sport quattro: široki C nosač postavljen je kao da gura automobil prema napred, čak i kada miruje. Sve bočne linije, od ivice prozora do pragova, uzdižu se unazad u klinasti oblik. Prepoznatljivo istaknuti točkovi i niska bočna ramena linija modelu A1 Sportback čine da ima čvrstu pojavu na putu.

Audi je raznim elementima S line exterieur paketa još više istakao sportski karakter modela, kao što su veći otvori za vazduh, dodatni ukrasni elementi pragova i veće zadnje krilo. Top motor u ponudi takođe može da se prepozna po uočljivim dvostrukim izduvnim cevima.

Prepoznatljiva grafika dnevnih pozicionih LED svetala odražava oblik dinamičnih krila iz jedrenja, poznatih kao hidro krila. Segmenti krila na bokovima stvaraju utisak maksimalne širine. Sportski izgled obezbeđuju nisko postavljeni, koncentrisani izgled u kombinaciji s malim segmentima u obliku romba u gornjem delu prednjih svetala.

Motiv dinamične segmentacije takođe može da se pronađe i u zadnjim svetlima kako bi se istakla prepoznatljivost grafike svetala modela A1.

“Najviše sportska unutrašnjost u kompaktnoj klasi,” to je bio cilj samog dizajna. Prema tome, unutrašnjost je svojim emocionalnim, prilagodljivim dizajnom, usmerena na vozača. Pogled posebno privlače sportska kompaktna jedinica ventilacionih otvora i digitalni instrumenti. Sve komande i MMI touch ekran snažno su orijentisani na vozača, čime se naglašava specijalni karakter kokpita. Cebtralni ekran i traka ventilacionih otvora na strani suvozača integrisani su u jednu površinu u sjajnoj crnoj boji.

Novi A1 Sportback je prostraniji – čineći boravak udobnijim za vozača, suvozača i putnike pozadi. Uprkos kompaktnim spoljnim dimenzijama i sportskoj liniji krova, odrasli na zadnjim sedištima još uvek uživaju u dovoljno prostora za noge i glavu. Kapacitet prtljažnika povećan je za 65 litara. Normalni kapacitet je 335 litara, a uz preklopljena zadnja sedišta povećava se na 1.090 litara. Prag utovarnog prostora je prijatno nizak na 67 centimetara.

Sustavi pomoći vozaču u Audiju Audi A1 Sportback takođe dolaze iz visoke klase, kao na primer upozorenje na izlazak iz saobraćajne trake, limitator brzine, pre sense front sistem, adaptivni tempomat, zadnji parking senzori, zadnja kamera…

Bilo da se radi o vožnji u gradu ili odlasku na putovanje – snažni motori čine vožnju u novom Audiju A1 Sportback izuzetno zabavnom. Može da se bira između efikasnih benzinskih motora snage od 70 kW (95 KS) do 147 kW (200 KS). Svaki  motor opremljen je turbo punjačem, direktnim ubrizgavanjem goriva i filterom čestica. Audi za sve motore nudi ručni menjač ili sedmostepeni S tronic s dvostrukom spojnicom.

Novi Audi A1 Sportback počeće da se prodaje u poslednjem kvartalu 2018. godine.

netauto.rs

Check Also

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima 665 l

Zanimljive dekorativne tehnike na zidovima

Došlo je vreme da napravite promene u enterijeru i osvežite svoj životni prostor? Krečenje zidova …

Powered by Master Media (TM)