Breaking News
Home / Zanimljivosti / Nova nevolja za malinare, zbog sušenja zasada desetkovan rod

Nova nevolja za malinare, zbog sušenja zasada desetkovan rod

info-malinjak

 

U malinarstvu ove godine glavna tema nije cena već sušenje zasada. Zbog toga će, procenjuje se, rod biti manji 50 do 70 odsto. Bolest malinjaka je registrovana u celoj zemlji, a Vlada je na predlog Asocijacije malinara, formirala stručne timove da utvrde uzroke i predlože mere za spas proizvodnje koja državi donosi devizni priliv od oko 250 miliona evra godišnje.

Najpre grad, a potom niske otkupne cene, pa su mnogi malinari prošle godine obrali čist gubitak. Neki su zato, svoje malinjake napustili, drugi nedovoljno zaštitili, ali ovogodišnje sušenje biljaka pojednako zahvata i one zasade gde su primenjene sve agrotehničke mere i nagoveštava još veće probleme.

 

 

-Ako ovako nastavi, bojim se da je malina pred uništenjem. Ovde, kao što znate, da iznad 90 odsto ljudi živi isključivo od maline- kaže za RTS Milan Radojićić, voćar iz Trešnjevice kod Arilja

-Može se očekivati od 50 do 70 procenata će biti manje maline na teritoriji cele Srbije. Analiza će uraditi svoje, struka će pokazati, pa ćemo videti u kome je glavni krivac- kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Stručni timovi su na terenu i za dva meseca treba da obiđu više od 2.000 malinara širom Srbije.

-Očigledno da će biti smanjenja roda, glavna bitka će se voditi za rod koji ćemo dobiti u sledećoj godini- kaže Dragan Rahović sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

-Jedan od razloga jeste upravo neodgovarajući sadni materijal. Ali, mi očekujemo da ćemo za naredne dve godine imati sasvim dovoljnu količinu sadnog materijala da pokrijemo čitavo područje republike Srbije- kaže Milan Lukić, direktor Iinstituta za voćarstvo iz Čačka.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Bogićević kaže da treba spasti ono što se može u ovoj godini, a onda treba napraviti sistem, koji će biti tako ustrojen da se ovakve stvari ne bi dešavale.Zato će se pojačati rad savetnika i inspekcijski nadzor, a sve kako bi se sačuvala proizvodnja – od voćnjaka, preko hladnjača, do tržišta i izvoza.

 

 

 

-Nijedna karika ne sme da ispadne iz lanca, znači, jako je bitno da svi budemo zajedno u celom ovom problemu, jer, definitivno, jedni bez drugih ne možemo i definitivno moramo svi stati uz ovu priču, da bi očuvali ovu proizvodnju- kaže Dragiša Terzić, predsednik Skupštine opštine Arilje.

Gubici u ovogodišnjem rodu i prihodu, veliki su problem ariljskih, ali i svih ostalih srpskih voćara kao i države, čiji je drugi izvozni agroproizvod upravo – malina.

Izvor: RTS/ Jelena Božović

 

Check Also

37946385_926413614211704_8060222960985702400_n

Bira se najbolja šljivovica

    Institut za voćarstvo u Čačku sazvao je za 3. jul ove godine takmičenje …

Powered by Master Media (TM)